MonPlaneta
Un estudi adverteix que s’està acabant el temps per salvar la biodiversitat

El temps per salvar la biodiversitat del planeta i aturar el declivi de la natura es podria estar acabat. Segons un nou estudi publicat a ‘Proceedings of the Royal Society B’, podríem haver subestimat els efectes del canvi climàtic i la pèrdua d’hàbitats i els objectius més ambiciosos pel que fa a la preservació de la vida al nostre planeta ja podrien ser, sent realistes, gairebé fora del nostre abast.

Salvar la natura pot ser encara més difícil

Segons el treball, la prevenció d’extincions és un procés molt més llarg del que es pensava fins ara i, si no actuem de manera immediata, podria ser massa tard per a moltes espècies. Per bé que el passat mes de desembre gairebé 200 països es van posar d’acord per aturar la degradació de la natura durant aquesta dècada, i que es van posar objectius ambiciosos com ara la protecció del 30% de les terres i els mars del món, els resultats d’aquest estudi apunten que aconseguir els objectius pot ser molt més difícil que no es pensava i que cal actuar més ràpidament i en més àmbits.

L'acord final de la COP15 ha arribat després de dies de negociacions entre els delegats | UN
L’acord final de la COP15 és un avenç molt important per salvar la biodiversitat | UN

Els efectes i les conseqüències triguen dècades a arribar

Aquestes conclusions són el fruit d’una recerca que ha analitzat les tendències en les poblacions de més de 600 espècies de mamífers i aus d’arreu del món. Els investigadors han detectat que, en els models fets fins ara, sovint no s’ha tingut en compte que sovint passen dècades entre les causes de la pèrdua de biodiversitat, com el canvi climàtic i la pèrdua d’hàbitats, i les seves conseqüències, i per tant la situació actual pot ser molt pitjor de la que percebem.

Algunes mesures poden notar-se de manera immediata

En alguns casos, de fet, la diferència temporal entre causes i conseqüències pot arribar a ser de 40 anys. Això, a més, també vol dir que com més tard es prenguin mesures per revertir-ho, més trigarem a veure’n els resultats i que, en alguns casos, podria ser massa tard i que encara no ens n’haguéssim adonat. No obstant això, l’estudi també apunta que hi ha algunes mesures, com ara aturar la caça i la sobreexplotació dels recursos naturals, que podrien tenir efectes no només immediats sinó de molt gran abast i que, per tant, s’haurien d’implementar el més aviat millor.

Més notícies
El Delta de l’Ebre és un espai d’una gran riquesa en biodiversitat, on s’apleguen centenars d’espècies, algunes reintroduïdes amb el temps com els flamencs

El nostre sistema alimentari és el principal motor de pèrdua de biodiversitat

Un estudi urgeix un canvi en la producció alimentària global per preservar els ecosistemes i hàbitats naturals
:  - Mobile
La presidenta de la Comissio Europea, Ursula von der Leyen | ACN

Europa es posa les piles per recuperar la biodiversitat

La Comissió adopta propostes per restaurar la natura i reduir l'ús de plaguicides durant els propers anys
:  - Mobile
La destinació de platja continua essent la més triada pels turistes

El turisme ha causat la pèrdua del 80% de la biodiversitat, segons un expert

El 70% de les destinacions de l'Estat afirmen que volen reduir la seva petjada ecològica "però no està passant"
:  - Mobile
Sanitaris locals i de l'Armada dels Estats Units durant una reunió d'experts sobre Ebola en un hospital militar de la regió

El “One Health”, vital per conservar la biodiversitat i evitar futures pandèmies

"El 60% de les epidèmies emergents tenen el seu origen en animals i dos terços d’aquestes provenen de la fauna salvatge, com són els casos del VIH, l’Ebola, el SARS, la ràbia o la grip aviar"
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa