MonPlaneta
Uns éssers microscòpics poden ajudar a predir com serà el canvi climàtic
  • CA

Podem imaginar-nos com continuarà escalfant-se la Terra si no fem res per evitar-ho, però no com afectarà això als ecosistemes del planeta i a totes les formes de vida que hi ha i que estan interconnectades de moltes maneres diferents. En un article a la revista ‘PNAS’, però, un equip d’investigadors de la Universitat Duke, als Estats Units, afirma que ha aconseguit fer-se’n una petita idea gràcies a uns éssers molt petits: els protists.

Un grup divers format per organismes eucariotes molt simples que van dels protozous a les algues, els protists són numerosíssims, tant que, combinats, tenen una massa que duplica la de tots els animals de la Terra. Se’n coneixen més de 200.000 espècies però, per la seva mida i perquè no són ni animals ni plantes ni fongs, se’ls ha fet més aviat poc cas. Tot i això, l’augment de temperatura de la Terra els podria convertir en molt importants ja que, fins i tot, podrien frenar una mica els efectes del canvi climàtic.

Un euplotes | Universitat Duke
Un euplotes | Universitat Duke

La raó és molt senzilla: els protists s’alimenten de bacteris que, quan respiren, emeten diòxid de carboni, però com que són una part molt més gran de la biomassa del nostre planeta que qualsevol altre ésser a part de les plantes, són un dels principals emissors naturals de CO2 del món. En provar al laboratori els efectes de l’escalfament en els protists, creant petits ecosistemes a cinc temperatures diferents amb 10 espècies al seu interior, es va observar com, al cap d’un temps, la resposta era perfectament mesurable. La seva mida, forma i contingut cel·lular es corresponia a la temperatura a què havien estat vivint, i això influencia la manera com respiren i quant de diòxid de carboni emeten.

Així doncs, extrapolant-ho gràcies a models matemàtics, es podria saber com es comportarien aquests ecosistemes a escala molt més gran, fins i tot a l’escala real, i això ens permetria conèixer com reaccionaran les comunitats microbianes i de quina manera influenciaran, per a bé o per a mal, el canvi climàtic.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa