MonPlaneta
L’escalfament de la Península empeny les màximes estivals al nord d’Europa

La manera com l’escalfament global està afectant la península Ibèrica està fent que, de retruc, les temperatures màximes dels dies més càlids dels estius del nord-oest d’Europa estiguin augmentant el doble de ràpid que les mitjanes estivals. En un estudi publicat a ‘Geophysical Research Letters’, un nou estudi lidreat per la Universitat d’Oxford explica que aquesta tendència és especialment forta a Anglaterra, Gal·les i el nord de França.

Una diferència brutal en l’augment de la temperatura

El treball ha analitzat dades sobre les temperatures de l’aire en superfície a la regió durant els darrers 60 anys, arribant a conclusions que posen de manifest que, en aquestes zones tradicionalment fredes, cal adaptar algunes infraestructures essencials per tal que puguin resistir aquest impacte del canvi climàtic.

La diferència entre com han pujat les mitjanes estivals i les màximes durant els darrers 60 anys és molt acusada | Universitat d'Oxford
La diferència entre com han pujat les mitjanes estivals i les màximes durant els darrers 60 anys és molt acusada | Universitat d’Oxford

Els resultats indiquen que els esdeveniments de calor extrema, com ara les onades de calor, seran cada vegada més habituals. Així, sembla clar que el canvi climàtic està afectant països considerats més freds però d’una manera desigual. Així, per exemple, si les temperatures mitjanes a l’estiu han augmentat uns 0,26ºC per dècada a Anglaterra i Gal·les, la temperatura màxima ha pujat uns 0,58ºC per dècada.

L’explicació és l’escalfament ràpid de la Península

El curiós, però, és que aquesta diferència entre la pujada de les màximes i la de les mitjanes no s’ha observat, o si més no en aquesta magnitud, a cap altre lloc de l’Hemisferi Nord. Els científics, que miren de comprendre quina és la causa, consideren que el més probable és que sigui que les grans onades de calor al nord-oest d’Europa s’originen, si més no de manera habitual, pel transport d’aire calent de la península Ibèrica cap al nord. Com que el sud d’Europa s’està escalfant més ràpidament que el nord, això podria explicar aquesta diferència en els extrems més càlids.

E.P.
L’aire calent de la península Ibèrica a vegades viatja al nord, causant onades de calor extremes a Anglaterra o França | E.P.

Els científics alerten que cal adaptar-se als canvis

En qualsevol cas, l’augment de les onades de calor i de les temperatures que s’hi assoleixen pot tenir impactes negatius molt importants, no només en la salut i en la producció agrícola sinó també en les necessitats energètiques i en les infraestructures de transports. És per això que, a més d’alertar que cal tenir en compte un augment dels problemes respiratoris i cardiovasculars als sistemes de salut del nord d’Europa, hi ha molts altres elements en què cal pensar a l’hora de planificar el futur.

Més notícies
Un equip de científics proposa protegir la Terra del canvi climàtic des de la Lluna | William Anders / NASA

Proposen fer servir la pols de la Lluna per frenar l’escalfament global

Un equip d'astrofísics creu que extreure-la i enviar-la a l'espai podria protegir-nos de la llum del sol
:  - Mobile
Aquest estiu els termòmetres s'han enfilat com mai a Europa

L’estiu de 2022 ha estat el més càlid de la història d’Europa

A nivell mundial aquest agost ha estat el tercer amb les temperatures més altes de què es té constància
:  - Mobile
Aquest estiu l'Orient Mitjà ha patit temperatures extremadament elevades | NASA

L’Orient Mitjà podria ser inhabitable a finals de segle

Algunes zones del Golf Pèrsic superen ocasionalment el límit de la resiliència humana i ho faran cada cop més
:  - Mobile
Efectes de la sequera  | Marufish

Europa s’enfronta a una de les sequeres més greus que es recorden

Les onades de calor de l'hivern i la manca de pluja i neu estan duent el continent a una situació d'emergència
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa