MonPlaneta
Endesa ha reduït les emissions un 70% en cinc anys
  • CA

Aquest diumenge farà sis anys de la signatura de l’Acord de París, que establia mesures i objectius per a la reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle. La seva entrada en vigor, fa cinc anys, donava el tret de sortida a una cursa per arribar a les zero emissions l’any 2050, una aposta mundial davant l’amenaça del canvi climàtic i un acord internacional pràcticament sense precedents.

En aquest context, l’empresa energètica Endesa ha aconseguit, en els darrers 5 anys, reduir les emissions un 70%, sumant un total d’un 82% des de l’entrada en vigot del Protocol de Kioto, l’any 2005. Al seu Pla Estratègic 2015-2019, ja va fixar un primer compromís d’assolir la generació elèctrica amb zero emissions el 2050.

Carregadors per a vehicles elèctrics | Endesa
Carregadors per a vehicles elèctrics | Endesa

Segons Jorge Pina, director de Medi Ambient d’Endesa, “estem vivint un moment crític”. “Les evidències científiques i l’ambició en els nous objectius climàtics ” estan fent que la legislació visqui “una actualització integral de la legislació, que sens dubte afecta tots els sectors econòmics”. Així doncs, explica, les empreses han d’estar “a l’altura de les circumstàncies i fer canvis significatius en les nostres operacions”. És en aquest sentit que Endesa vol augmentar l’ambició dels seus objectius i “donar resposta a les necessitats de la societat i del planeta”. Al seu Pla Estratègic 2022-2024, ha actualitzat la seva aposta amb una visió renovada a 2030 i una fita clau: avançar una dècada la descarbonització completa, al 2040.

L’empresa afirma que ho aconseguirà amb quatre grans eixos d’actuació: desplegant nova capacitat renovable dins i fora de la Península, d’un 40% actual fins a un 70% el 2030; hibridant instal·lacions renovables amb tecnologies d’emmagatzematge i hidrogen verd; sortint del negoci del carbó el 2027 i de la producció d’electricitat amb gas el 2040; i sortint del negoci minorista de comercialització de gas.

És per això que Endesa preveu inversions per valor de 31.000 milions d’euros els propers nou anys, un 22% més que el que planejava fins ara. El 40% d’aquesta xifra servirà per augmentar la generació renovable fins els 24.000MW, 16.000 més que fins ara. Així, multiplicarà per quatra la seva producció d’energia neta i la generació lliure d’emissions a la Península arribarà al 95%. Un altre 40% d’aquestes inversions aniran a la xarxa de distribució, millorant-ne la seguretat, la qualitat l’eficiència i la flexibilitat de cara al futur. D’altra banda, el negoci de comercialització i Endesa X rebran 4.100 milions.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa