MonPlaneta
Els països pobres no volen “més excuses” a la cimera climàtica del novembre
  • CA

Un centenar de països pobres han elaborat un document conjunt on expliquen les seves demandes per a la cimera climàtica COP26 que tindrà lloc a Glasgow (Escòcia) el proper mes de novembre. Entre les seves exigències, que no volen com a resposta “més excuses” per part dels països rics, hi ha el finançament dels països més pobres per a la lluita contra el canvi climàtic i compensacions pels impactes que patiran. Si no s’avança en les seves necessitats, que són les de més de la meitat dels països del món, afirmen que la cimera acabarà en un fracàs i no tindrà cap sentit.

Cimera contra el canvi climàtic a Bonn | UN Climate Change
Cimera contra el canvi climàtic a Bonn | UN Climate Change

La COP26 hauria de ser la trobada més important sobre el canvi climàtic d’ençà de l’Acord de París de 2015, i s’espera que serveixi per progressar en la lluita contra l’escalfament global. És per això que aquest document vol pressionar en aquest sentit i aconseguir que els països rics acceptin fer el que consideren que han de fer. Les seves demandes principals són accelerar els objectius de zero emissions, començant pels països més industrialitzats; que arribin els 100.000 milions de dòlars que els països rics van prometre per a l’adaptació i lluita contra el canvi climàtic dels més pobres; que el 50% del finançament climàtic serveixi per a polítiques d’adaptació dels qui més ho necessiten; el reconeixement de les responsabilitat dels països rics, que no han reduït les emissions al ritme que havien promès; i la implementació d’objectius a cinc anys per als plans climàtics de cada país.

Els països pobres comparen la situació amb la pandèmia de Covid-19, en què els països rics no han entregat les vacunes i les ajudes que havien promès, i temen que passi exactament el mateix amb el canvi climàtic. Per això demanen accions decisives i no tantes paraules per poder encarar amb un mínim de seguretat el repte més gran a què s’han enfrontat mai.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa