MonPlaneta
Els ecologistes veuen “insuficient” el paquet europeu contra el canvi climàtic i la contaminació

ONGs ecologistes denuncien que el paquet de mesures contra el canvi climàtic ‘Fit for 55’ publicat per la Comissió Europea és insuficient i continua assegurant els interessos de la indústria. L’Oficina Europea del Medi Ambient (EEB, per les seves sigles en anglès) defensa que Brussel·les segueix fent pagar “les factures de la contaminació” als ciutadans europeus. Barbara Mariani, gestora de polítiques pel clima d’EEB, assegura que “sense una eliminació progressiva dels combustibles fòssils, aquesta indústria traspassarà als ciutadans els costos mediambientals, mentre segueixen fent enormes beneficis”. Des de les entitats insten als estats membre i l’Eurocambra a demanar polítiques coherents i més ambicioses pel paquet ‘Fit for 55’.

Les organitzacions posen en dubte que aquest nou paquet de mesures pugui arribar a suposar una reducció suficient en emissions per arribar als objectius de 2030. “L’objectiu de la UE de reduir les emissions un 55% l’any 2030 no representa la urgència climàtica que viu Europa actualment”, diu Mariani. La mateixa entitat denuncia d’altra banda que ampliar les restriccions d’emissions a habitatges i transport per carretera empenyerà milions d’europeus a la pobresa energètica. Els ecologistes ho consideren un “desastre en curs” per a tots aquests ciutadans que “podrien veure com les factures energètiques es disparen”. Segons un informe d’ERCST, les factures podrien encarir-se una mitjana de 429 euros l’any per llar. En declaracions a l’ACN, Martha Myers, activista en justícia energètica de Friends of the Earth, assegura que això “no és el que havia promès” el vicepresident de la Comissió encarregat del Pacte Verd, Frans Timmerman, “un Green Deal que no deixi a ningú enrere”.

Mariani, cap de polítiques mediambiental de l’EEB, afegeix que un dels principals problemes d’aquest paquet de mesures és que al Comissió proposa molts objectius comunitaris, però no per als estats. “Això significa que les mesures en energies renovables només afecten en àmbits comunitaris. Això suposa un retard per arribar als objectius climàtics”, argumenta.

Nou comentari

Comparteix