MonPlaneta
Impulsar l’electrificació, clau per aconseguir els objectius de l’Agenda 2030
  • CA

El Fòrum per a l’Electrificació, plataforma associativa que promou l’electrificació com la manera més eficient de descarbonitzar l’economia i la societat, se suma a la celebració del Dia Internacional de l’Aire Net, la jornada designada per les Nacions Unides com a crida a l’acció per reunir esforços i reclamar un aire net per a tothom. Així, assumeixen el lema de l’ONU, “Aire saludable, planeta saludable”, que crida l’atenció sobre les repercussions de la contaminació atmosfèrica a la nostra societat.

L’ONU identifica la contaminació atmosfèrica com “el major risc ambiental per a la salut humana i una de les principals causes evitables de morts i malalties a tot el món”. A més, segons dades de 2016, xifra en uns 6,5 milions les morts prematures anuals atribuïbles a la contaminació atmosfèrica. L’OMS, per la seva banda, calcula que 9 de cada 10 persones respiren aire que no compleix els estàndards de salut, una situació que, segons la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica, afecta el 35% de la població de l’Estat.

Per tot això, el Fòrum recorda que substituïr els combustibles fòssils per fonts d’energia netes i renovables és la palanca que pot revertir aquesta situació i augmentar substancialment l’esperança de vida de les persones. Així ho afirma, també, un estudi liderat per investigadors de l’Institut de Química Max Planck i de la Facultat de Medicina de la Universitat Johannes Gutenbert d’Alemanya. És clau posar en marxa, com més aviat millor, l’electrificació del transport. La major part de la contaminació a les àrees urbanes prové del trànsit, principalment pels vehicles de motor de combustió.

Si augmentem el ritme d’implantació del vehicle elèctric de manera decidida, es reduiran considerablement els nivells de contaminació”, apunten des del Fòrum. Les calefaccions també són molt importants en aquest sentit, ja que les emissions de CO2 de la calefacció i l’aigua calenta d’un habitatge de 100m2 on viuen quatre persones és d’unes dues tones anuals. La calefacció elèctrica, energèticament molt més eficient, estalvia emissions a les llars, els serveis i la indústria, de manera que una transició als sistemes de calefacció ajudaria a reduir les emissions.

Així, recorden des del Fòrum, cal una vertadera transició ecològica per complir els ODS i els plans acordats a la UE, per una raó evident de drets: respirar aire net i sense riscos per a la salut. Així, les dades de què disposa el Fòrum indiquen que invertir en electrificació en sectors estratègics com el transport, la climatització i alguns processos industrials millora la qualitat de l’aire, una aposta que cal dur a terme com a societat per millorar tant la salut com la productivitat dels ciutadans.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa