MonPlaneta
El port espacial d’Escòcia ja té el seu prototip de coet

La companyia britànica Orbex va presentar, aquest dimecres, el primer prototip a escala real del coet Prime, que operarà des del port espacial que Escòcia vol posar en funcionament a les terres altes del país. Amb una alçada de 19 metres, aquest propulsor no només serà reutilitzable sinó que, a més, estarà alimentat amb biocombustible renovable.

Els llançaments, que es faran servir majoritàriament per posar satèl·lits en òrbita, començaran probablement a finals d’aquest any al Hub Espacial Sutherland, al comtat del mateix nom. Mentrestant, les proves del coet es duran a terme a Moray, a mig camí entre el port espacial i la ciutat d’Aberdeen.

Dos ports espacials

Aquest, però, no és l’únic projecte de port espacial per llançar satèl·lits que té Escòcia ja que més al nord, a les illes Shetland, la col·laboració entre el port espacial SaxaVord i la companyia nord-americana Astra Space també està preparant un programa de llançaments, i el port mateix va ser autoritzat fa pocs mesos. En aquest cas, Astra ja ha provat el seu coet i les sortides des de les Shetland podrien començar l’any vinent.

El Prime és un coet amb unes característiques que el distingeixen de la majoria de la competència | Orbex
El Prime és un coet amb unes característiques que el distingeixen de la majoria de la competència | Orbex

Un projecte diferent

Tot i això, la gran diferència entre tots dos projectes és, sobretot, al coet. Tot i que semblin com tots els altres, el Prime no només és reutilitzable i fa servir combustible renovable i baix en emissions sinó que, a més, part dels motors ha estat imprès en 3D. Amb una sola plataforma, s’espera que es facin uns 12 llançaments anuals.

L’única oposició, després de rebre tots els permisos corresponents, és el d’alguns veïns de la zona i els grans propietaris Anders i Anne Holch Povlsen, les persones més riques de Dinamarca i, alhora, els terratinents privats més importants del Regne Unit. Així doncs, sembla que els plans per posar en funcionament dos ports espacials a Escòcia continuen endavant i podrien ser una realitat ben aviat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa