L’edició genètica podria evitar que, cada any, es matin milers de milions de pollets. Això, si més no, és el que afirma un equip d’investigadors israelians que, segons es fa ressò la cadena britànica ‘BBC’, han desenvolupat una tecnologia d’edició genètica per tal d’aconseguir que les dels ous de les gallines només en surtin femelles. Aquestes noves gallines i els ous que ponguin, a més, no tenen cap rastre de l’alteració genètica, de manera que serien completament ‘naturals’.
En declaracions a la cadena britànica, el cap científic del projecte, el doctor Yuval Cinnamon, afirma que aquest avenç pot tenir un gran impacte en el benestar animal del sector de l’aviram. “Crec que pot revolucionar la indústria”, explica. La recerca ha rebut el suport del grup defensor dels drets dels animals ‘Compassion in World Farming’, que calcula que cada any la indústria dels ous mata 7.000 milions de pollets mascle poc després que neixin perquè no tenen cap valor comercial.

Un petit canvi fa que els mascles no es desenvolupin
Els investigadors han editat l’ADN de les gallines per aturar el desenvolupament dels embrions masculins en els ous que ponguin, un canvi que s’activa quan els ous són exposats a llum blava durant unes quantes hores. Així, els embrions de femella es desenvolupen normalment i sense que no aquests ni els ous que ponguin quan creixen tinguin cap alteració genètica. “Els grangers rebran les mateixes gallines que avui i els consumidors rebran exactament els mateixos ous”, apunta Cinnamon, afegint que l’única diferència és l’exposició a la llum blava.
Els investigadors pensen comercialitzar la tecnologia
Si no sabem com han aconseguit això és perquè, afirma la BBC, els investigadors no ho han fet públic perquè volen patentar i vendre la tecnologia que han desenvolupat. Tot i que la legislació i les regulacions concretes depenen de cada país, sembla que les tècniques d’edició genètica, intervenint sobre el codi ja existent, tenen una acollida millor que la modificació genètica, és a dir, l’ús de fragments de codi que, sovint, ve d’altres espècies. De moment es fa servir principalment en plantes però, en el futur, tot podria canviar.
Així doncs, conclou la cadena britànica, aquesta tecnologia es troba en un estadi força avançat i, de fet, els investigadors ja estan treballant amb el sector per tal de millorar el procés. Qui sap si, d’aquí ben poc, els vídeos de centenars de pollets mascles sent trinxats deixaran de córrer per internet perquè la pràctica haurà perdut la seva raó de ser.