MonPlaneta
Els avenços i troballes en energies renovables que han marcat el 2021
  • CA

Els darrers dotze mesos, amb la Cimera de Glasgow entremig, han estat molt importants pel futur de la transició energètica. A més de les passes fetes per polítics i empreses, els descobriments científics hi han tingut una part molt rellevant. Un any més, la perovskita, un material que podria millorar molt el rendiment de les plaques solars, ha estat un dels elements centrals i la protagonista dels estudis més exitosos. L’hidrogen verd i la fusió nuclear, però, també han estat molt importants. A ‘Món Planeta’ us recordem alguns dels avenços més importants en aquest camp.

Plaques solars | Exciton Science
Plaques solars | Exciton Science

1 – Gran pas endavant per a la comercialització de plaques solars de perovskita, superiors a les de silici. Un equip d’investigadors descobreix una manera fàcil i barata de fabricar un dels seus components més importants.

Hidrogen verd | Ideaingenieria
Hidrogen verd | Ideaingenieria

2 – Solucionen un dels principals problemes per a la producció d’hidrogen per a combustible. L’ús de l’energia solar per separa les molècules de l’aigua és barat, sostenible i apropa una mica més a nosaltres l’ús d’aquesta font d’energia.

Pedra de perovskita | Kelly Nash (CC)
Pedra de perovskita | Kelly Nash (CC)

3 – Un gran avenç en la fabricació de plaques solars de baix cost també aconsegueix capturar CO2. Un equip d’enginyers ha creat una manera d’augmentar moltíssim la velocitat i l’eficiència de la perovskita i que, a més, captura diòxid de carboni.

Un prototip de reactor ZETA de fusió nuclear | Timitrius
Un prototip de reactor ZETA de fusió nuclear | Timitrius

4 – Un laboratori nord-americà assoleix una fita molt important en el camí cap a la fusió nuclear. Durant un instant es va generar una quantitat significativa d’energia, una passa més cap a aquesta font d’energia neta i il·limitada.

Cel·la de perovskita de mida A4
Cel·la de perovskita de mida A4

5 – Un nou avenç acosta la possibilitat de cobrir finestres amb plaques solars transparents. Una millora substancial de l’eficiència de les cel·les de perovskita fa una passa de gegant en la multiplicació de la generació fotovoltaica.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa