MonPlaneta
Desenvolupen un nou mètode per posar fi al problema de sostenibilitat que suposa el plàstic
  • CA

Aconseguir fer que el plàstic sigui sostenible i respectuós amb el medi ambient és una tasca importantíssima i en què s’ha avançat molt durant els darrers anys. Tot i això, els nivells de contaminació per aquests materials continuen pujant perquè són pràcticament omnipresents, malgrat els esforços d’alguns governs per reduir-ne la presència, especialment dels d’un sol ús i els més dificils o directament impossibles de reciclar. A la revista ‘Nature Chemistry’, un equip de científics de la Universitat d’Akron, als Estats Units, proposa una solució per reduir les deixalles i crear un camí a un futur sostenible per a la indústria de la goma, els pneumàtics, els automòbils i l’electrònica.

Els polímers sintètics són presents pràcticament a tots els aspectes de la nostra vida, gràcies a la seva estabilitat i a les seves propietats mecàniques. La seva durabilitat, però, ha fet que s’acumulessin a la terra i als oceans, causant un perill greu, i a més el 90% d’aquests materials s’elaboren amb recursos natuals finits com ara petroli, de manera que si no es pot reciclar ni reutilitzar no és sostenible de cap manera. Una opció prometedora són els polímers reciclables, en què s’ha avançat molt, però fins ara no s’havia aconseguit que tinguessin unes prestacions a l’alçada dels tradicionals. Els científics d’Akron, però, han avançat justament en això, i han creat polímers amb una estabilitat termal i unes propietats mecàniques al nivell dels polímers sintètics emprats fins ara.

Seguint el seu mètode, es poden aconseguir polímers reciclables que es poden tornar a partir en les seves parts integrants, els monòmers, que al seu torn poden ser emprats una altra vegada per fer més polímers, permetent una economia circular del plàstic que no només impedeix que acabin com a deixalles sinó que també permetria conservar els recursos naturals necessaris per a la seva producció. El procés de reciclatge, de fet, és tan senzill com afegir un catalitzador que fa que el polímer es descomposi en els monòmers que el formen. Els responsables d’aquest estudi esperen que el material que han dissenyat siguin un candidat atractiu per substituir els polímers que es fan servir a dia d’avui.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa