MonPlaneta
Desenvolupen una manera de netejar plaques solars sense aigua

L’energia solar és una font renovable en clara expansió i el 2030 podria suposar el 10% de la generació mundial d’energia. Netejar les plaques, però, suposa una gran despesa d’aigua i fins a un 10% del cost d’operació d’aquestes instal·lacions. Ara, un equip de l’Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT), als Estats Units, ha desenvolupat una manera de mantenir-les netes sense fer servir aquest recurs tan escàs.

L’acumulació de pols als panells fotovoltaics pot reduir-ne la generació fins a un 30% en només un mes, especialment si es troben a zones desèrtiques, on hi ha molta llum però també molta sorra. Netejar-los, doncs, es essencial, i actualment es calcula que es fan servir uns 38.000 milions de litres d’aigua cada any per tal de fer-ho, prou com per abastir 2 milions de persones.

Plaques solars  | ACN
Netejar la pols de les plaques solars és complicat i, actualment, requereix moltíssima aigua | ACN

Per evitar aquesta despesa, els investigadors han creat un sistema de neteja automàtica sense aigua i evitant el contacte amb la superfície per tal de no ratllar-la. En un article a ‘Science Advances’, els científics proposen un mètode de repulsió electrostàtica per fer saltar la pols de les plaques, passant un elèctrode per sobre de la superfície que carrega les partícules de pols i després, generant-ne una d’oposada a la superfície dels panells, fer-les caure.

La despesa hídrica de les plaques solars és un aspecte en què es pensa molt poc tot i que té un impacte enorme i en podria tenir encara més en el futur. Així doncs, trobar una solució sostenible és importantíssim perquè la solució d’un problema no en generi altres. Aquesta en concret, a més, es relativament simple, i els experiments al laboratori han demostrat que funciona.

Tot i que el sistema depèn de la humitat per funcionar –el resultat és òptim per sobre d’un 30%–, els investigadors afirmen que moltes zones desèrtiques tenen xifres al voltant d’aquest valor i que, fins i tot als més secs, les primeres hores del matí arriben a una humitat suficient com per fer-lo funcionar bé. Així doncs, només caldria posar-lo en marxa en aquell moment.

Pel que fa a l’aplicació a gran escala d’aqusta tecnologia, no seria excessivament difícil instal·lar una petita guia als costats de les plaques solars per on pogués passar l’elèctrode, amb un motor alimentat per la mateixa producció fotovoltaica i que es podria controlar remotament o fins i tot automatitzar-lo.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa