MonPlaneta
Creen una bateria que pot convertir directament la calor en electricitat

La generació d’electricitat gràcies a l’energia geotèrmica és, a diferència de l’ús domèstic per a calefacció, un procés complicat, ja que cal fer servir la calor de l’interior de la Terra. Tot i això, la quantitat d’energia emmagatzemada permanentment sota els nostres peus és enorme, i trobar una manera d’aprofitar-la millor que fins ara seria una ajuda inestimable per a les altres energies renovables com la solar i l’eòlica, menys estables.

Amb aquest objectiu, un equip de científics de l’Institut Tecnològic de Tòquio (Japó) encapçalat per la doctora Sachiko Matsushita, ha treballat i ha fet grans progressos en la comprensió i el desenvolupament de cèl·lules termals sensibilitzades (STC en anglès), unes bateries que poden generar electricitat fins i tot si les temperatures són iguals o inferiors a 100ºC, obrint la possibilitat a aprofitar molta més energia de l’interior de la Terra sense necessitat de cavar a grans profunditats i/o instal·lar centrals en punts de gran activitat de l’escorça del planeta.

L’equip de la doctora Matsushita ja havia proposat l’ús de STCs, modificant cèl·lules solars per permetre que treballessin amb calor en comptes de llum. Tot i això, durant força temps no estaven segurs si una bateria d’aquest tipus podia ser emprada permanentment o si el corrent elèctric s’acabaria aturant. En provar-ho, es van adonar que efectivament, l’electricitat deixava de circular després d’un cert temps, i van mirar de trobar-hi una explicació.

Un cop van saber quina era, també es van adonar que, sorprenentment, la bateria podia revertir la situació que la duia a “aturar-se” obrint el seu circuit extern d’electricitat durant una estona, és a dir, apagant-se. Amb un disseny com aquest, Matsushita i el seu equip creuen que una font d’energia considerada de baixa qualitat, com és la calor, es podria convertir en una font renovable molt important. A diferència de la solar i l’eòlica, la generació d’electricitat amb aquest sistema és constant, i a més la seva instal·lació i ús són respectuosos amb el medi ambient.

L’equip de la doctora Matsushita continuarà treballant per millorar i refinar aquesta bateria per fer-la apta per al seu desplegament comercial, que podria ser un element importantíssim de la transició energètica que cal dur a terme com més aviat millor per evitar, en la mesura del possible, que la Terra continuï escalfant-se.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa