MonPlaneta
Descontent a la Terra Alta i el Priorat per la modificació del decret de renovables
  • CA

Les entitats de la Terra Alta i el Priorat integrades a la Xarxa per una Transició Energètica Justa consideren que el Departament d’Acció Climàtica ha fet una modificació “de mínims” del decret de renovables que els ha exclòs i que cedeix “a fortes pressions”. “Sembla que no hagin tocat res, és una mica ridícul”, ha valorat Núria Altés, portaveu de Terra Alta Viva, en declaracions a l’ACN.

Les entitats alerten que sense moratòria ni suspensió de llicències, la modificació del decret aplana el camí a les promotores que podran executar totes instal·lacions tramitades, instal·lacions de 5.000 MW amb informes d’emplaçament viables, i també els projectes que la Ponència de Renovables no ha avaluat els últims tres mesos. “Ni que el decret fos bo, que no ho és perquè s’ha fet per no molestar ningú, les promotores tenen la feina feta i no s’ha afegit cap criteri objectiu nou. Decideix la Ponència”, ha assenyalat Oriol Ponti, de la Plataforma pel Riu Siurana.

Les entitats, que formen part de la Xarxa per una Energètica Justa, diuen que només s’ha afegit “literatura” sense concretar res. Ni queda clara la participació dels ajuntaments en el finançament i la inversió dels projectes, ni quin ha de ser el consens mínim per fer la instal·lació o rebre la declaració d’utilitat pública. A més a més, cap d’aquests requisits és “indispensable” i els projectes poden tirar endavant igualment, amb participació o sense, i amb acord o sense. “És el mateix que teníem, com si no haguessin tocat res, és una mica ridícul”, s’ha queixat Altés.

Des de Terra Alta Viva asseguren que no compleix amb “les expectatives generades” i incompleix l’acord de Govern signat amb la CUP per investir Pere Aragonès. Tampoc es limita la concentració ni es dona veu a entitats, plataformes i representants socioeconòmics. El decret no reflecteix quina concentració d’instal·lacions energètiques “es considera suficient” i torna “a deixar a l’aire” el futur de zones com la Terra Alta, on ja hi ha massificació eòlica i no se’n vol acollir més. “Torna a dir que es tindrà en compte, però no fa un relat numèric de què és una zona massificada. Torna a ser molt interpretable”, ha recordat el portaveu de Terra Alta Viva.

Teresa Jordà presentant el pla de xoc per evitar la massificació dels parcs naturals, al Parc Natural de Cap de Creus | Departament d'Acció Climàtica
La consellera Teresa Jordà en una imatge d’arxiu | Departament d’Acció Climàtica

Les entitats se senten estafades perquè tot i una primera reunió on el Govern va prometre col·laboració, la primera trobada amb el Departament va ser aquest dilluns, amb el decret “dat i beneït”. Com apunta Ponti, s’ha menystingut la proposta que es va elaborar i compartir. “Va ser clarament una mentida”, ha dit Altés. Que el Departament posposi sis mesos més el pla que ha de definir per comarques com es reparteix la contribució energètica encara alerta més les entitats. Sense “cap mena de suspensió de llicències”, diuen, es pot generar “un desgavell fora de mida”, i amb els projectes de 5.000 MW que tenen el vistiplau de la Ponència, les promotores “ja tenen la quota coberta”. “Tot és paper mullat”, ha dit Ponti.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa