MonPlaneta
Descobreixen les propietats excepcionals de la planta del tramús per descontaminar sòls
  • CA

La contaminació del sòl amb arsènic, una substància altament tòxica, és un problema a escala mundial que té perills tant per a la salut humana com per al medi ambient. A la revista ‘Plant, Cell & Environment’, un equip d’investigadors de la Universitat de Montreal (Quebec) explica com la planta del tramús, també anomenada llobí blanc, té unes propietats excepcionals a l’hora de descontaminar sòls d’arsènic, gràcies a un procés químic que té lloc a les seves arrels.

Al Canadà, on s’ha fet l’estudi, hi ha més de 7.000 indrets amb nivells de contaminació per arsènic considerats “molt preocupants” pel govern, especialment en llocs on hi ha o hi havia hagut activitat minera. En alguns d’aquests llocs, la presència del contaminant és fins a 1.000 cops superior al límit considerat segur per a la salut. És per això que els científics es van fixar en el tramús, que té una tolerància natural a l’arsènic gràcies a la seva capacitat d’alliberar productes químics a través de les arrels.

Els investigadors van col·locar nylon a prop de les arrels perquè capturés les molècules que emeten i després les van analitzat amb tècniques avançades, identificant alguns compostos capaços d’enllaçar-se amb metalls, creats en resposta a la presència d’arsènic. En una observació molt poc habitual, doncs, s’ha aconseguit observar com ho fan les plantes per neutralitzar els contaminants presents al sòl. Tot i que això és només una primera passa, es podria haver obert la porta al desenvolupament de mètodes naturals per eliminar el mal que hem fet a grans zones del nostre planeta.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa