MonPlaneta
Denuncien la direcció de Shell per no preparar la transició energètica
  • CA

Un equip d’advocats del grup d’accionistes ClientEarth va anunciar aquest dimarts que estava preparant una denúncia contra la direcció de la companyia petroliera i gasística Shell per no haver preparat la transició energètica. Els tretze membres de la junta directiva de l’empresa, afirmen, hauran de donar explicacions davant dels tribunals per no haver complert les obligacions dels seus càrrecs.

Aquest tipus de denúncia és, afirmen, la primera que es presentarà al món, i es basa en què la companyia no ha traçat i implementat una estratègia que la dugui a complir els objectius dels Acords de París de 2015. Això, consideren, és un incompliment de les seves funcions, segons la llei del Regne Unit, on preveuen presentar la demanda.

Des de ClientEarth han explicat que Shell ja ha estat notificada de la seva reclamació i que esperen la seva resposta abans de presentar tota la documentació de la demanda al Tribunal Suprem d’Anglaterra i Gal·les, que hauria d’aprovar-la abans d’iniciar els procediments pertinents.

El logotip de la companyia Shell | Royal Dutch Shell
Els inversors consideren que la gestió de la crisi climàtica per part de la direcció està sent negligent | Royal Dutch Shell

Els accionistes volen salvar les seves inversions

L’advocat dels accionistes, Paul Benson, ha declarat en un comunicat que creuen que hi ha “prou raons” per demostrar que la direcció de Shell està “gestionant malament el risc material i previsible del clima que afecta la companyia”. A conseqüència d’això, conclou, “si la directiva no canvia la seva direcció, el seu valor a llarg termini s’erosionarà i finalment serà destruït”.

Aquesta no és la primera vegada que Shell és objecte d’una demanda. Fa menys d’un any, un tribunal dels Països Baixos va dictar una sentència pionera ordenant-li que reduís a gairebé la meitat les seves emissions de CO2, dictamen que l’empresa va recórrer i que encara no s’ha resolt.

Tot i que Shell ha promès que reduïria les seves emissions de gasos d’efecte hivernacle a la meitat d’aquí al 2030, els seus plans de reduir els derivats de l’ús dels seus productes no són, per a ClientEarth, suficients. Així, els accionistes afirmen que la seva acció, com a propietaris de part de l’empresa, és pel bé de tots els qui en tenen actius, que podrien perdre les seves inversions a causa de la negligència de la direcció.

Gasolinera de la companyia Shell | Wikimedia Commons
Gasolinera de la companyia Shell | Wikimedia Commons

Unes exigències cada cop més esteses

La demanda dels accionistes és la primera d’aquesta mena que es presenta al món, però no és el primer cas en què un grup de pressió d’aquest tipus exigeix a les directives que adoptin polítiques de reducció d’emissions i accelerin la transició energètica per tal d’assegurar el valor de les seves inversions. Durant els darrers anys, tant alguns grans grups d’inversors com també els responsables dels principals fons de gestió d’actius del món han fet declaracions en aquest sentit, amenaçant amb vendre les seves accions o pressionar per acomiadar directius si no es prenien mesures immediates.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa