MonPlaneta
Creen un vidre que es pot imprimir en 3D i és biodegradable

Un equip d’investigadors ha aconseguit crear un vidre transparent que es pot imprimir en 3D i és biodegradable. Format d’aminoàcids i pèptids, els components de les proteïnes, es podria compostar amb la matèria orgànica i fins i tot se li podria donar forma fent servir motlles, segons expliquen els seus creadors en un article publicat a ‘Science Advances’.

Tot i això, aquest material no podria servir per a fer ampolles de beguda, per exemple, ja que el líquid n’acceleraria la descomposició. L’important, però, és que és la primera vegada que s’intenta fer un vidre amb biomaterials.

El vidre, un material fàcil de reciclar però que s’aboca molt

Des de sempre, s’ha fet amb molècules inorgàniques, principalment diòxid de silici, que es fon a altes temperatures i després es refreda ràpidament. El vidre, de fet, és un dels materials més fàcils de reciclar que hi ha, i no obstant això quantitats molt grans van a parar als abocadors on, de manera natural, pot trigar milers d’anys a descompondre’s. Els aminoàcids, en canvi, són degradats ràpidament pels microorganismes, reintroduint-los als ecosistemes.

Per tot això, el desenvolupament de materials renovables, respectuosos amb el medi ambient i biodegradables és un element clau d’un futur sostenible, per bé que requereix moltíssima recerca. En aquest cas, per exemple, les cadenes d’aminoàcids (els pèptids) es trenquen ràpidament quan s’escalfen, però en aquest cas els investigadors en van modificar l’estructura per impedir-ho. Un cop fet això, es van poder escalfar per donar-los forma, i refredar-los fins que es van convertir en vidre. En exposar-lo a fluids digestius i a compost, a més, va trigar entre setmanes i mesos a desfer-se.

Una curiositat científica i una porta a una nova via de creació de biomaterials

Per bé que aquest vidre, de moment, no es pot considerar gaire més que una curiositat científica, suposa una passa endavant molt important, ja que obre la porta a investigar aquesta via per crear nous materials. A més, per la seva composició, aquest vidre és menys rígid que el vidre tradicional, per bé que això podria fer-lo més apte per a aplicacions molt concretes com ara les lents dels microscopis.

Més notícies
El nou biomaterial es pot injectar per via interavenosa i contribueix a reparar els teixits de dins cap a fora | Universitat de Califòrnia - San Diego
Un nou biomaterial dóna resultats espectaculars en la reparació de teixits
Els seus creadors afirmen que podria servir fins i tot en lesions cerebrals traumàtiques i casos d'hipertensió arterial pulmonar
Dan*na | Dan*na
Barcelona té una planta pilot de producció de bioplàstics per als sectors tecnològic i biomèdic
Una startup amplia les seves instal·lacions al Parc Científic per mirar d'escalar la producció de biomaterials
Serveis d'emergència atenent la víctima d'un accident de trànsit | Wikimedia Commons
Inventen una ‘cola’ basada en el verí de serp que atura hemorràgies perilloses en cosa de segons
S'aplica amb un tub i, si se l'il·lumina amb un punter làser durant uns segons, segella els teixits
Aquest gran projecte vol trobar alternatives als fàrmacs basats en la plata | Pixabay
Un projecte europeu vol trobar nous biomaterials per cicatritzar ferides
NABIHEAL és coordinat des de Catalunya pel Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa