Un equip d’investigadors de la Universitat d’Oxford (Anglaterra) i la companyia Exciton Science ha demostrat que és possible crea plaques solars de perovskita tan resistents com les de silici. Segons expliquen en un article a la revista ‘Nature Materials’, un petit canvi ha permès augmentar la seva durabilitat i, així, eliminar un dels principals inconvenients d’aquest material tan prometedor per a les plaques solars del futur.
Una tecnologia molt prometedora
Les plaques solars de perovskita han estat molt presents a les notícies científiques durant els darrers anys pels avenços que s’han aconseguit. Més barates de fer que les plaques de silici que s’han fet servir fins ara, també són molt més flexibles i es poden fer més primes sense que això afecti la seva eficiència de conversió de llum solar en electricitat que, actualment, s’apropa a la de les de silici.

Molts estudis sobre eficiència però pocs en durabilitat
L’eficiència, però, ha estat un dels aspectes en què més s’ha centrat la investigació mentre que, en canvi, la seva durabilitat ha estat força més ignorada, malgrat ser un element crucial per poder plantejar l’aplicació comercial d’aquestes plaques. En comparació amb el silici, la perovskita es pot degradar ràpidament en exposar-la a la calor i la humitat, cosa que fa que en baixi el rendiment. Un inconvenient important que, ara, som una mica més a prop de solucionar.
Un petit canvi amb grans resultats
Canviant alguns dels compostos químics implicats en la producció de les plaques, els investigadors han aconseguit controlar millor el procés de cristal·lització de la perovskita, fent que les pel·lícules del material fossin de més qualitat, amb menys defectes i, en conseqüència, més estables. Uns resultats que han estat comprovats mitjançant proves d’envelliment accelerat i a temperatues i humitats altes, a més d’en condicions semblants a les que es trobarien en circumstàncies reals.

Les proves confirmen un gran avenç
Durant aquestes proves, la millor placa va continuar mantenint més del 80% de l’eficiència inicial durant més de 1.400 hores mentre rebia llum solar simulada a 65ºC i, més enllà de les 1.600 hores, les noves plaques encara continuaven mantenint el 70% de la seva eficiència original. En provar-ho amb temperatures molt lates, de 85%, les plaques també van demostrar una gran millora en la seva durabilitat.
Amb la resistència aconseguida amb aquesta nova tècnica, molt propera a la de les plaques solars tradicionals de silici, la perovskita es col·loca encara una més més a prop de ser el material de l’energia fotovoltaica del futur.