MonPlaneta
Creen una placa de circuit imprès de fibra natural i que es dissol en aigua

L’empresa britànica Jiva Materials ha creat una placa de circuit imprès fet de fibres naturals i que es dissol en aigua calenta. Un avenç que, tal com explica ‘Ars Technica’ en un dels seus articles, podria ser tota una revolució per al problema de les deixalles electròniques, un dels més importants a què ens enfrontem actualment.

Un problema de difícil solució

A dia d’avui, la majoria d’aparells que duen circuits impresos i que no tenen cap valor per a revendre’ls o reacondicionar-los acaben sent triturats. En el millor dels casos se’ls retiren les bateries, es passen les plaques per imants, aigua i incineració per retirar la majoria de materials possibles… i al final només en queda fibra de vidre i resina epoxi, que en l’estat en què queda no serveix per a res i acaba als abocadors o a les incineradores.

Amb aigua calenta i una mica de paciència, els materials de la placa es recuperen ràpidament | Infineon
Amb aigua calenta i una mica de paciència, els materials de la placa es recuperen ràpidament | Infineon

30 minuts en aigua a 90ºC

És per això que una idea que està a les primeres fases, com l’anomenada ‘Soluboard’, pot ser de tanta ajuda. Com que les seves fibres vegetals i el polímer no-tòxic que les conté es dissolen en aigua calenta, la resta de materials s’alliberen molt fàcilment, facilitant-ne la recuperació. Amb com a mínim 30 minuts d’immersió en aigua a 90ºC, els components de la placa comencen a deixar-se anar.

La Soluboard ha despertat un interès prou gros com perquè Infineon, el fabricant de semiconductors més gran d’Alemanya i que fa components per a cotxes, Raspberry Pis i màquines industrials hagi fet algunes proves amb ella, juntament amb altres tests dirigits a augmentar la circularitat dels seus productes.

Un 60% menys d’emissions de CO2

Segons els seus càlculs, canviar les plaques FR-4 PCB habituals per Soluboards reduïria les emissions de la producció de circuits impresos en un 60% (10,5kg de carboni per metre quadrat), a més de 620 grams de plàstic per metre quadrat. Un canvi enorme tenint en compte que, segons Jiva, es produeixen 18.000 milions de metres quadrats anuals de plaques per a circuits impresos.

Així doncs, i tot i que caldrà continuar fent proves abans de comercialitzar-les, és bo saber que es treballa en alternatives molt prometedores per eliminar el problema de les deixalles electròniques. Un problema que, alhora, incideix no només en el canvi climàtic sinó també en la contaminació del medi ambient i en les desigualtats i la pobresa de molts països productors de matèries primeres.

Més notícies
Les deixalles electròniques són un problema cada cop més important | Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0

Les ‘quatre erres’ per reduir l’impacte ambiental dels aparells electrònics

Reparar els dispositius abans de llençar-los és essencial per allargar el cicle de vida i reduir el seu impacte ecològic
Proves amb un biosensor imprès | Universitat de Duke

Circuits impresos reciclables, una possible revolució contra les deixalles electròniques

Un equip d'enginyers aconsegueix crear un transistor de tinta basada en el carboni i que es pot reutilitzar, un pas molt important de cara al futur
Els bolets poden substituir el plàstic com a base d'alguns equips electrònics | Universitat Johannes Kepler

Aconsegueixen fabricar xips informàtics biodegradables amb pell de bolet

Aquest material podria ser una alternativa als plàstics i fer l'electrònica molt més fàcil de reciclar
Els cianobacteri poden ajudar-nos molt a reciclar les deixalles electròniques i reparar-ne les terres rares | Fay-Wei Li

Descobreixen uns bacteris que poden ajudar-nos a reciclar les terres rares

Aquests elements són escassos i alhora molt importants per a la indústria electrònica i la de les energies renovables

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa