MonPlaneta
Creen una bateria que es carrega en només un minut i dura moltíssim més

Un equip d’investigadors dels Laboratoris Federals Suïssos de Ciència de Materials i Tecnologia (EMPA) ha anunciat que ha repensat la idea actual del que és una bateria. Segons expliquen en un article a ‘Communications Chemistry’, això els ha dut a crear-ne una que no només es pot carregar i descarregar en un minut sinó que, a més dura moltíssim més, és més segura que les d’ions de liti i es pot fabricar amb un impacte molt menor en el medi ambient.

Unes bateries amb gran avantatges respecte les d’ions de liti, que són omnipresents

Les bateries d’ions de liti són absolutament a tot arreu: als telèfons mòbils, als ordinadors portàtils… fins i tot als satèl·lits. A dia d’avui són la tecnologia més fiable i madura en aquest camp i, no obstant això, tenen inconvenients importants, com ara que perden capacitat amb cada cicle de càrrega i descàrrega, es carreguen relativament a poc a poc i només funcionen bé en un rang de temperatures força limitat.

En comparació, aquesta nova proposta de bateria de liti d’estat sòlid té avantatges molt importants: es pot carregar i descarregar en un minut, té una durada fins a 10 vegades superior i a més els canvis de temperatura no n’afecten el rendiment. Per si això fos poc, no és inflamable –el gran perill de les bateries d’ions de liti– i no és tòxica en cap cas: fins i tot si la talles per la meitat, només obtindràs dues bateries de la meitat de capacitat.

Els investigadors de l'EMPA podrien haver fet un gran avenç en el camp de les bateries elèctriques | EMPA
Els investigadors de l’EMPA podrien haver fet un gran avenç en el camp de les bateries elèctriques | EMPA

Una tecnologia que existeix des dels anys vuitanta

El secret d’aquesta nova bateria és que és el que s’anomena una bateria d’estat sòlid de capa fina. Tot i que la tecnologia per fer-les existeix des dels anys 80, la poca massa dels components de capa fina, que fan que cada cèl·lula faci només uns micròmetres de gruix, només podien emmagatzemar una quantitat limitada d’energia.

Apilant-les, però, els creadors d’aquesta bateria han aconseguit augmentar-ne molt la capacitat. Ho han fet, a més, fent servir tècniques de fabricació que actualment ja es fan servir a gran escala en la producció de xips semiconductors i revestiments de vidre, de manera que tant la maquinària com el coneixement per produir-les ja existeix. És per això que, tot i que de moment les bateries produïdes al laboratori són petites, el seu futur pot ser brillant.

Buscant inversors per continuar desenvolupant la idea

De moment, els seus inventors ja han creat una ‘spin-off’ de l’EMPA anomenata BTRY per continuar desenvolupant aquest nou concepte de bateria i la seva comercialització, buscant inversors per crear prototips més grossos i més potents i solucionant alguns entrebancs tant tècnic com administratius per demostrar que les seves bateries poden ser una alternativa real a les d’ions de liti tant pels telèfons mòbils i altres aparells semblants com, també, per als satèl·lits.

Més notícies
Aquesta bateria podria ser una alternativa per a les joguines i reduir el perill per als infants que se les empassen | Institut Italià de Tecnologia

Un equip d’enginyers crea una bateria totalment comestible

Té una capacitat molt petita però demostra que els materials tòxics no són imprescindibles
posar benzina

Bateries elèctriques ‘reomplibles’: una possible revolució per a la mobilitat

Aquesta tecnologia podria acabar definitivament amb els problemes d'autonomia dels vehicles elèctrics fent servir la xarxa de gasolineres existent
El cartró podria passar de ser un residu molest a el pilar d'una nova indústria de les bateries elèctriques | Pixnio

Un nou mètode permet reciclar cartró en material per a fer bateries

La carbonització pot iniciar una revolució en el sector de l'electrònica i la mobilitat elèctrica
Aquest nou tipus de bateries de flux pot ser una gran promesa per a la transició energètica | Georgia Tech

Les bateries de flux petites i barates poden revolucionar l’energia verda

Desenvolupades als Estats Units, són una alternativa cada cop més clara a les d'ió liti que fem servir avui

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa