El Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) va llançar la setmana passada una nova iniciativa que vol estudiar la percepció que té la població de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) sobre la contaminació de l’aire i els espais verds urbans. Amb una aplicació web molt senzilla, es recolliran dades per tal que ajudin a millorar les actuacions i a combatre la contaminació de l’aire i els seus efectes en el benestar i la salut de les persones.
L’aplicació permetrà que qualsevol persona que sigui a l’AMB pugui respondre si allà on es troba l’ambient li sembla molt contaminat, sorollós o que fa mala olor. A més, a la mateixa enquesta cadascú pot explicar si creu que la contaminació li està afectant la salut i també quines sensacions té sobre el verd urbà: si hi ha molts arbres, si està descuidat, si és massa lluny…

Esbrinar si la població s’està acostumant a la pol·lució
La campanya s’allargarà fins la tardor, però l’aplicació estarà activa indefinidament per poder recollir dades contínuament. La seva responsable, Corina Basnou, explica que un dels objectius és veure si les persones de l’AMB s’estan acostumant a respirar aire contaminat, cosa que seria “un problema greu” a l’hora d’aconseguir que la ciutadania sigui “compromesa i reivindicativa” amb la reducció de la pol·lució de l’aire, i, a més, “afectaria la salut de les persones directament”. Al cap i a la fi, la pressió social i els canvis d’hàbits són dues eines clau per canviar el model de ciutat i, amb ell, millorar la qualitat de l’aire.
Saber quina és la percepció sobre el verd urbà, a més, també ajudarà a gestionar i planificar aquests espais, una solució basada en la natura que és sabut que regula la contaminació, augmenta la sensació de benetar, redueix l’efecte illa de calor i millora la permeabilitat del sòl, entre d’altres. La idea, explica Basnou, és que les ciutats “reverdeixin i creïn corredors verds“, cosa que es pot fer amb “arbrat viari, parcs, prats urbans, jardins verticals…” per tal de “passar del gris a un verd capaç de filtrar aire i refrescar“.

Així, amb les dades recollides es crearà un ‘mapa de sensacions i percepcions’ que cobrirà pobles ciutats i barris com més diferents millor, tant en paràmetres socioeconòmcis com en nivells de contaminació i verd. Això, juntament amb dades per satèl·lit i altres fonts, ajudarà a una millor planificació de les ciutats.
El verb urbà ajuda a netejar el sòl i l’aire de les ciutats
En el que toca al verd urbà, la mateixa Basnou té una línia de treball per estudiar el paper de la vegetació a l’hora de filtrar la contaminació, treballant tant en horts urbans com en solucions basades en la natura a les ciutats. En aquest sentit, l’enquesta donarà dades clau per a estratègies de planificació urbana tant de l’AMB com de l’Ajuntament de Barcelona i aportarà informació sobre accions concretes de restauració i regeneració urbanes.
El verd urbà, conclou Basnou, “pot ser com l’aparell circulatori de la nostra ciutat”. No val, però “un verd qualsevol, ni una gran quantitat, es tracta també de la qualitat“. Així, per exemple, cal “potenciar els arbres vells sempre que es pugui”. Tant aquests com els arbustos, quan respiren, extreuen contaminants gasosos i capturen partícules contaminants. D’altra banda, també hi ha plantes que juguen un paper important en l’anomenada ‘fitoremediació’, és a dir, en l’extracció de contaminants del sòl.