MonPlaneta
El confinament de 2020 a la Xina va provocar grans pluges aquell estiu
  • CA

Un equip d’investigadors afirma que el confinament de 2020 al seu país va ser darrere les enormes pluges registrades aquell estiu. Segons expliquen a un article publicat a ‘Nature Communications’, la caiguda de les emissions a causa del tancament de moltes indústries i de les quarantenes van reduir enormement la presència de gasos d’efecte hivernacle i d’aerosols a l’atmosfera, intensificant les precipitacions.

L’augment va ser més que significatiu: els mesos de juny i juliol de 2020, l’est del país va patir pluges molt intenses i inundacions, fins al punt que centenars de persones van morir i milions van haver de ser evacuades. Segons aquesta investigació, una tercera part d’aquestes pluges van ser causades per la reducció sobtada de la pol·lució i dels gasos d’efecte hivernacle.

A la zona del Iang-tsé no hi plovia tant des de 1961, amb un augment del 79% respecte la mitjana dels 41 anys anteriors. És per això que els científics van buscar-ne la causa, fixant-se, per exemple, en les condicions extremes de l’oceà Índic. Aquest darrer estudi, però, vincula directament els confinaments amb les pluges, demostrant que, durant els darrers quaranta anys, les pluges de l’estiu a l’est i el centre de la Xina s’han reduit moltíssim a mesura que augmentaven els aerosols presents a l’atmosfera. En caure en picat, doncs, van provocar l’efecte contrari.

Una presa desembassant durant les grans pluges de l'estiu de 2020 a la Xina | Wikimedia Commons
Una presa desembassant durant les grans pluges de l’estiu de 2020 a la Xina | Wikimedia Commons

El procés, és clar, no és tan senzill: la reducció dels aerosols va fer que el sòl s’escalfés més i, alhora, la reducció dels gasos d’efecte hivernacle va refredar l’oceà. Així doncs, la diferència de temperatura entre la terra i el mar va augmentar a l’estiu. Això va augmentar la pressió atmosfèrica al mar del sud de la Xina, intensificant els vents que duien aire humit a l’est de la Xina i causant, finalment, aquestes pluges tan intenses.

Després de veure això, sembla que la pregunta vingui sola: aleshores, si reduïm les emissions i la pol·lució… poden augmentar els esdeveniments meteorològics extrems? La resposta, per sort, sembla que és que no. Aquests fets van ser, justament, a causa d’una reducció dràstica, en cosa de dies o setmanes, cosa que va desestabilitzar diversos elements del sistema climàtic. Una reducció gradual i contínua de les emissions i de la contaminació, en canvi, tindria uns efectes que podrien anar-se notant però de manera molt més gradual i sense arribar als extrems vistos a la Xina l’estiu de 2020.

Més notícies
Permagel | Universitat de Barcelona
La fusió del permagel amenaça les llars de cinc milions de persones
Els edificis i infraestructures alçats sobre aquesta terra glaçada s'esfondraran a mesura que el planeta s'escalfi
La regió mediterrània | Agència Espacial Europea
Els darrers set anys han estat els més càlids des que hi ha registres
Així ho afirmen les dades recollides pel projecte Copèrnic de la Comissió Europea i l'Agència Espacial Europea
Reproducció de la cultura Liangzhu | Pixabay
Una antiga cultura xinesa va desaparèixer per un canvi climàtic
Fa més de 5.000 anys, un monsó molt intens va causar enormes inundacions de què no es va poder recuperar
Pol·lució a Londres | David Holt (CC)
Els factors ambientals causen 12 milions de morts cada any al món
Així ho afirma un informe de l'Organització Panamericana de la Salut
La falta de pluja avança la primavera a l’hemisferi nord
La poca precipitació redueix la nuvolositat i augmenta el contrast entre temperatures de dia i de nit i la radiació solar, confonent les plantes
La tempesta tropical Ana | Wikimedia Commons
Una gran tempesta al sud d’Àfrica mostra la cruesa de la crisi climàtica
Han mort un centenar de persones i desenes de milers més han quedat aïllades

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa