MonPlaneta
Comparen el valor nutricional i l’impacte ambiental de dietes molt populars

La revista ‘The American Journal of Clinical Nutrition’ publica els resultats d’un nou estudi on s’ha comparat el valor nutricional i l’impacte ambiental d’algunes de les dietes més populars entre els occidentals. Vegetariana, vegana, piscitariana, paleo, keto… totes elles han estat posades a examen per veure com de bones són des d’un punt de vista nutricional i també segons la seva petjada de carboni.

Dades extretes d’una enquesta a 16.000 adults

El treball va obtenir les dades de la qualitat de la dieta a partir d’una gran enquesta del Centre de Control de Malalties dels Estats Units, que contenia informació sobre la dieta de més de 16.000 adults. En el cas de les dietes paleo i keto, és la primera vegada que es comparen entre elles i se n’examina l’impacte ambiental en relació a altres dietes habituals. Tot i això, el fet que se centrin en la carn ja donava algunes pistes de quins serien els resultats.

Un canvi en l'alimentació faria més per la sostenibilitat del sector que no pas el decreixement | Jan von Holleben
El valor nutricional i la petjada de carboni varia molt segons la dieta que se segueix | Jan von Holleben

Les dietes keto i paleo, les pitjors en tots els aspectes

A una banda de l’espectre de dietes analitzades tenim la keto, que es basa en consumir grans quantitats de greix i pocs hidrats de carboni. Per cada 1.000 calories ingerides amb aquesta dieta, es generen aproximadament 3 quilos de diòxid de carboni. En el cas de la dieta paleo, que es centra en la carn, els fruits secs i els vegetals, és la segona amb menys valor nutricional i té una petjada de 2,6 quilos de CO2 per cada 1.000 calories.

Vegans, vegetarians i piscitarians, resultats inversos

A l’altra banda hi tenim la dieta vegana, la que té un menor impacte en el clima, ja que per cada 1.000 calories que s’aconsegueixen només es generen 700 grams de diòxid de carboni, menys d’un 25% que amb una dieta keto. La dieta vegetariana i la piscitariana són, respectivament, la segona i la tercera amb un impacte ambiental menor. No obstant això, pel que fa a la qualitat nutricional, aquest ‘top 3’ s’inverteix, amb la piscitariana al primer lloc, la vegetariana al segon i la vegana al tercer.

La dieta mediterrània és omnívora però té una presència molt important de peix i vegetals

Els omnívors són al mig de l’escala

Pel que fa a la dieta omnívora, que representava el 86% del total, era justament al mig pel que fa a qualitat i sostenibilitat. Si un terç d’ells canviessin a una dieta vegetariana, cada dia s’estalviarien l’equivalent a 550 milions de quilòmetres amb cotxe. D’altra banda, a més, si els omnívors seguissin dietes amb més continguts en vegetals, com ara la dieta mediterrània, tant la petjada de carboni com l’aportació nutricional millorarien.

Més notícies
Petits canvis a la dieta que podrien fer la teva vida més sana i sostenible
Un estudi publicat a la revista 'Nature Food' avalua més de 5.800 aliments pel seu impacte en la salut humana i també en el medi ambient
Una alimentació exclusivament amb vegetals crus pot tenir molts més inconvenients que avantatges
La dieta crudivegana pot posar en risc la salut
No cuinar les verdures fa més difícil absorbir-ne els nutrients i pot causar dèficits importants
Carnisser
Diverses maneres de reduir la carn a la dieta: pros i contres
La seva substitució per vegetals, peix o una dieta vegana té impactes diferents en la salut i el medi ambient
La nostra alimentació podria estar molt més influenciada pels gens del que ens imaginem
Quin menjar ens agrada té un component genètic que pot afectar-nos la salut
Com percebem els sabors és al nostre ADN i això influeix la dieta

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa