MonPlaneta
Com pot afectar la salut del planeta a les malalties immunitàries?

El deteriorament del medi ambient i del nostre entorn, és a dir, de la salut del planeta, pot tenir un impacte més greu del que imaginàvem fins fa poc, especialment pel que fa a les malalties immunitàries. En un article publicat a ‘Science Advances’, un estudi afirma que la pèrdua de biodiversitat pot afectar la diversitat del nostre microbioma, amb conseqüències en la salut humana.

La microbiota humana i la de l’entorn estan relacionades

Mireia Gascón, professora col·laboradora del màster universitati de Salut Planetària UOC-UPF-ISGlobal i investigadora d’aquest darrer centre de recerca, explica que hi ha indicis en aquest sentit. “La microbiota humana és el conjunt de microorganismes, que inclouen bacteris, fongs i virus, que conviuen amb l’organisme humà. Gràcies a aquests bacteris i a una bona salut de les poblacions d’aquests microorganismes, també nosaltres tenim una bona salut”.

Flora intestinal | Wikimedia Commons
Flora intestinal | Wikimedia Commons

La pèrdua de microbiota del nostre entorn natural –sòls, aigües, ecosistemes…- però, també podria suposar una pèrdua de microbiota del nostre organisme, explica Gascón, biòloga i experta en epidemiologia ambiental. L’estudi esmentat, de fet, mostra que la microbiota dles infants d’entorns més naturalitzats, amb més zones verdes, és diferent de la dels infants menys exposats a aquests entorns naturals, i que els primers tenen menys risc d’atòpia i malalties a la pell.

Hi ha processos que “no són possibles sense aquests bacteris”, afirma Gascón, com “digerir fibres o generar altres components que són fonamentals i útils perquè el nostre organisme funcioni”. A més, la microbiota, apunta, “té un paper decisiu” en l’estimulació de les defenses del cos, i alterar-les es relaciona amb “al·lèrgies, malalties autoimmunes i càncer“, entre d’altres.

La salut del planeta afecta directament la nostra

És per aquest impacte del deteriorament del medi ambient en els nostres organismes que els darrers anys ha augmentat l’atenció a la salut planetària, la relació entre la salut del planeta i la nostra. La interrelació entre els organismes i ambients és molt important, i si un element està malalt, augmenten les possibilitats que emmalalteixin els altres.

Evitar-ho requereix decisions mediambientals. Per a Gascón, caldria evitar “la invasió i destrucció d’hàbitats”, que incrementa el risc de contraure nous virus i altres patògens. A més, però, també cal “millorar la qualitat ambiental dels llocs on vivim, el nostre entorn immediat, “per mantenir aquest equilibri a la nostra microbiota”.

El Parc Natural de la Serra de Collserola | AMB
El Parc Natural de la Serra de Collserola | AMB

Gestionar els hàbitats naturals i també els urbans

Per tot plegat cal gestionar bé el sòl i no destruir hàbitats consolidats que tenen el seu propi ecosistema, a més de reduir al màxim l’ús de recursos limitats. Pel que fa a les ciutats, és imprescindible recuperar espais públics per fer-los verds però amb espècies que no requereixin gaire aigua, és a dir, adaptats al clima.

“Els qui prenen les decisions”, adverteix Mireia Gascón, han “d’incorporar l’eix de la salut” per tenir una visió “des de totes les perspectives”. A més, la promoció del transport públic, l’ús de la bicicleta o anar a peu també poden ajudar no només a reduir les emissions de CO2 i altres contaminants sinó que també faríem més activitat física, beneficiant encara més la salut.

“Tradicionalment la biodiversitat s’ha relacionat amb ossos polars i balenes”, recorda Gascón, però “al jardí de casa meva, on tinc cucs, escarabats, aranyes, plantes diferents, ocells; al parc del costat de casa; al bosc que és una mica més lluny… Si aconseguim explicar per què és crucial, acabarem prenent decisions personals mediambientalment sostenibles i saludables en el nostre dia a dia”, rebla la investigadora.

Més notícies
La contaminació atmosfèria redueix la resposta de la vacuna de la Covid-19 | ACN
Demostren que la contaminació redueix l’eficàcia de les vacunes de la Covid
Un estudi d'ISGlobal i I'Institut Germans Trias aporten més evidència sobre els efectes de la pol·lució en el sistema immunitari
Les persones amb qui ens relacionem al llarg de la vida poden tenir una influència clau en el nostre microbioma i, de retruc, en la nostra salut | Pexels
L’entorn social és molt important en la composició del microbioma
Un estudi assenyala la influència de les persones amb qui ens relacionem en la nostra salut
Un nadó mamant | Banc de Llet
La flora intestinal dels nadons té relació amb la manera com senten por
Un nou estudi demostra que el microbioma dels infants pot ajudar a seguir i fomentar el seu desenvolupament neurològic
Aliments típics de la dieta mediterrània
La dieta mediterrània millora el microbioma i allarga la vida
Un nou estudi afirma que amb només un any de seguir aquesta dieta els efectes són perceptibles en les persones d'edat avançada

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa