La concentració de gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera continua batent rècords, segons un informe de les Nacions Unides publicat aquest dilluns i que alerta que son en camí d’un escalfament que superaria tots els límits establerts en els plans de contenció del canti climàtic. En concret, el Butlletí de Gasos d’Efecte Hivernacle de l’Organització Meteorològica Mundial afirma que el CO2 atmosfèric durant el 2020 va ser un 149% superior al que hi havia abans de la Revolució Industrial. Tot i que la pandèmia de Covid-19 va frenar lleugerament l’augment d’emissions, no va tenir cap impacte en els gasos que ja eren a l’atmosfera i que l’increment ha continuat.

Tot plegat arriba just abans de la cimera COP26, que comencen a Glasgow (Escòcia) aquest mateix diumenge i que s’espera que donin com a resultat objectius més ambiciosos amb fulls de ruta clars i concrets, especialment per part dels grans emissors com la Xina, l’Índia, Rússia o els Estats Units. S’espera que aquest missatge, provinent del món científic i amb previsions poc falagueres, tingui algun impacte en l’actitud dels governs del món, ja que deixa clar que, si tot continua igual, serà impossible complir l’objectiu de mantenir l’augment de temperatura en 1,5ºC i, fins i tot, el de 2ºC.

Cimera contra el canvi climàtic a Bonn  | UN Climate Change
Cimera contra el canvi climàtic a Bonn | UN Climate Change

D’ençà que, el 2015, es van superar les 400 parts per milió de CO2 a l’atmosfera, els nivells han continuat pujant, i són en nivells que no s’havien vist des de fa entre 3 i 5 milions d’anys, quan el nostre planeta era entre 2 i 3 graus més càlid i el nivell del mar entre 10 i 20 metres més alt. Pel que fa a altres gasos, com el metà i l’òxid de nitrogen, els nivells són un 262% i un 123% superiors, respectivament, als d’abans de la Revolució Industrial. Així doncs, sembla que el món està fracassant i que les crides a canviar les coses mentre encara hi érem a temps estan sent inútils i l’oportunitat de canviar les coses s’està esvaïnt ràpidament. De fet, un altre informe de l’ONU afirma que, si tots els països compleixen els seus compromisos de reducció d’emissions, el 2030 encara pujaran un 16% respecte el 2010. Això voldria dir que, comparant les dades amb les de l’IPCC, a finals d’aquest segle la temperatura de la Terra podria haver pujat uns 2,7ºC.

Nou comentari