Claus per demanar el segell de certificació sostenible més adient per al teu edifici

La reducció de l’impacte ambiental del sector de la construcció i l’edificació és un dels compromisos principals de la Unió Europea i, per tant, aconseguir-lo apareix a diverses normatives. De l’Acord de París, que vol descarbonitzar el sector el 2050, fins els objectius de reducció d’emissions del Pacte Verd Europeu per a 2030 o els 9 Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides a què afecta directament.

A TÜV SÜD, líder internacional en solucions d’alta qualitat, sostenibilitat i seguretat, afirmen que el sector és responsable del 35% d’emissions contaminants i generació de residus, a més del consum del 40% de l’energia, el 40% de l’aigua i el 25% dels desplaçaments. Per tant, la construcció, disseny i operació d’edificis sostenibles són processos especialment significatius per augmentar el benestar, la salut i el rendiment dels seus ocupants. De fet, com explica José García Vázquez, consultor de Sostenibilitat de TÜV SÜD a l’Estat, “la certificació sostenible d’edificis pot suposar un estalvi del consum energètic i les emissions de fins el 35%, a més d’un augment de fins el 7% del valor de l’immoble”.

Habitatge sostenible | Piqsels
Habitatge sostenible | Piqsels

Per quantificar i analitzar la sostenibilitat d’un edifici hi ha cinc sistemes principals de certificació de sostenibilitat reconeguts i emprats internacionalment, “procediments de caràcter voluntari auditats per entitats privades i independents. Abans de demanar-ne un cal tenir en compte la tipologia de l’edifici –obra nova, reforma o en ús–, l’ús –residencial, hoteler, oficines, comercial…– i el pressupost, així com altres condicionants com ara el mercat a què es dirigeix –local o estranger- o l’aspecte de la sostenibilitat on més es vol incidir –social, econòmic o mediambiental–. Només així podem predefinir els nostres objectius i la repercussió i puntuació que volem assolir”, afegeix l’expert. Tenint en compte això, podem optar per:

–  BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method): britànic, és un dels esquemes de certificació voluntària més comuns i reconeguts internacionalment per a la sostenibilitat en edificis. A l’Estat, han desenvolupat una versió adaptada a la normativa i les característiques del mercat i la indústria. Aquestes certificacions es duen a terme per avaluar el rendiment d’edificis en una gamma àmplia de criteris, com la gestió, salut i benestar, energia transport, aigua materials, residus, usos del sòl i ecologia, contaminació i innovació.

  • LEED (Leadership in Energy and Environmental Design): desenvolupat als Estats Units el 1993 per l’US Green Building Council, des d’aleshores s’ha convertit en un segell utilitzat i conegut arreu del món. LEED demana proves objectives per justificar el compliment de requisits específics en les àrees de sostenibilitat del lloc, eficiència en l’ús de l’aigua, qualitat de l’ambient interior, eficiència energètica i materials sostenibles.
  • DGNB (Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen): el sistema alemany DGNB és una metodologia de planejament i optimització per a l’avaluació d’edificis desenvolupada el 2009. A l’Estat, han creat una versió adaptada, que presenta un equilibri perfecte entre els tres aspectes fonamentals de la sostenibilitat: social, mediambiental i econòmic.
  • VERDE (Valoración de Eficiencia de Referencia de Edificios): sistema creat per GBC el 2009 i que avalua la sostenibilitat dels edificis fent servir l’anàlisi del cicle de vida. Es basa en normes UNE per definir el marc d’avaluació dels comportaments ambiental, social i econòmic. Les seves àrees d’anàlisi tenen en compte des de la parcel·la i l’ubicació fins l’energia i l’atmosfera, els recursos naturals, l’ambient interior, aspectes socials i la qualitat de l’edificació.
  • WELL. La certificació WELL és un sistema d’avaluació voluntari i impulsat per les necessitats del mercat fundat per Delos el 2014. Té com a objectiu transformar les nostres llars, oficines, col·legis i altres entorns mitjançant l’enfocament en la salut i el benestar al centre de totes les decisions de disseny/construcció. La metodologia és el resultat de set anys d’investigació mèdica i desenvolupament de grups de treball formats per tècnics que uneixen la seva experiència al camp de la salut i el benestar.

En definitiva, “qualsevol d’aquests segells és la via adient per garantir i acreditar l’impacte de les estratègies emprades. En termes d’implantació i reputació internacional, LEED i BREEAM es disputen el tron a parts iguals, amb BREEAM destacant en el sector residencial i LEED a oficines. Per part seva, VERDE és un puntal a nivell espanyol, apostant per l’economia circular i oferint preus competitius. DGNB acaba d’entrar al mercat i WELL es manté com l’opció que es centra gairebé al 100% en la salut i el benestar dels ocupants”, conclou García.

Nou comentari