Les vacances són un bon moment per reposar, però també ho són per mirar sèries. Pensant en els grans projectes documentals que s’han estrenat durant els darrers anys a diverses televisions del món, des de ‘Món Planeta’ us fem cinc propostes de sèries que, a més de ser espectaculars, ens permeten aprendre moltíssim sobre ciència, ecologia, tecnologia i fins i tot la història de com els humans hem aconseguit conèixer, manipular i controlar el món que ens envolta. Dels ecosistemes del planeta fins la història de les matemàtiques, aquí hi trobareu propostes per a tothom.
1 – Planet Earth (BBC, Discovery Channel, NHK, 2006). Tot i que el 2016 aquesta sèrie va tenir una segona part, i s’espera que el 2022 se n’estreni una tercera, no podem deixar de recordar els onze capítols originals d’aquesta superproducció internacional. Presentat per Sir David Attenborough, en el seu moment va ser la sèrie documental més cara de la història de la BBC, i ens transporta fins als indrets més remots de la Terra per mostrar-nos en detall quants tipus d’hàbitats diferents hi ha i en quines condicions viuen els animals i les plantes que n’han fet la seva llar. Una experiència única amb imatges increïbles que es recorden durant molt i molt de temps.
2 – Cosmos: A Space-Time Oddisey (National Geographic, 2014). Havien passat més de trenta anys de l’estrena de Cosmos: A Personal Voyage, la sèrie documental de divulgació científica presentada per Carl Sagan. La vídua de Sagan i l’astrofísic Neil deGrasse Tyson, que hi havien treballat com a guionistes, van reprendre la idea i la van actualitzar. El resultat són tretze capítols que mereixen ser, sense cap mena de dubte, entre els millors productes de divulgació científica que s’han fet mai per a televisió o cinema. Una experiència captivadora i una forma increïble d’aprendre molt sobre els secrets del món que ens envolta i del que hi ha molt més lluny del que som capaços d’imaginar.
3 – Shock and Awe: The Story of Electricity (BBC, 2011). A través de tres capítols de 45 minuts, el físic teòric i professor universitari angloiraquà Jim Al-Khalili ens explica la història de l’electricitat. Coneguda des del principi dels temps, a través dels llamps, van caldre segles i segles per començar a comprendre-la i encara més per dominar-la i poder donar-li els usos que en fem a dia d’avui. Una sèrie especialment interessant en un moment com l’actual, o fins i tot aquelles coses que encara no van amb electricitat, com ara els cotxes, ho estan fent cada vegada més.
4– When We Left Earth: The NASA Missions (Discovery Channel, 2008). El conegut actor Gary Sinise (Forrest Gump, La milla verda, CSI: NY) és el presentador d’aquesta sèrie de sis capítols d’una hora de duració que segueix les passes de la cursa espacial des del punt de vista de la NASA. Començant amb els projectes Mercury i Gemini, i fins a l’arribada a la Lluna, el programa del transbordador espacial i la construcció de l’Estació Espacial Internacional. Sinise compta amb alguns dels protagonistes dels moments més importants de la història de l’exploració de l’espai perquè expliquin, en primera persona, com va anar tot plegat.
5 – The Story of Maths (BBC, 2008). De la mà de Marcus du Sautoy, divulgador científic, matemàtic i professor de la Universitat d’Oxford, viatjarem per l’espai i el temps durant quatre capítols. Gràcies a ell, i a molts altres experts convidats de diverses universitats del món, recorrerem, com el nom de la sèrie indica, la història de les matemàtiques, de les beceroles fins els grans salts dels darrers segles i fins arribar, finalment, al moment on es troba a dia d’avui.