MonPlaneta
El canvi climàtic pot fer que els llacs blaus es tornin verds o marrons

L’escalfament del planeta pot fer que molts llacs blaus i d’aigües cristal·lines es tornin de color verd o marró. Segons un article publicat a ‘Geophysical Research Letters’, el canvi climàtic pot acabar modificant els ecosistemes lacustres i fer que el blau, que a dia d’avui és el color d’un terç dels llacs de la Terra, sigui substituït per verds i marrons a causa de la proliferació d’algues.

Els canvis de color són conseqüència de canvis importants i també poden ser la causa de més canvis. D’una banda, hi ha l’alteració de la composició de l’aigua, amb un augment de la presència de sediments, algues i matèria orgànica, que pot tenir efectes importants en els ecosistemes lacustres. De l’altra hi ha els usos que en facin els humans, que també poden variar segons si l’aigua és menys apta pel consum.

El llac Léman  | CalistaZ (CC)
El color de l’aigua dels llacs, per sí mateixa, no és un indicador tant de la seva salut sinó del seu funcionament com a ecosistema | CalistaZ (CC)

Estudiant més de 85.000 llacs

A l’estudi, els investigadors van fer servir fotografies obtingudes per satèl·lit entre els anys 2013 i 2020 per analitzar el color de més de 85.000 llacs, atribuïnt-los el color que tenien de manera més habitual durant aquests set anys. A més, van crear un mapa online interactiu que permet consultar les dades de manera fàcil i ràpida.

Així van poder mirar els climes de cada indret en cada moment per mirar si podien establir relacions amb el color. En fer-ho, es van adonar que els llacs amb llocs on les temperatures mitjanes a l’estiu eren inferiors a 19ºC era més probable que fossin blaus que no pas els més càlids. No obstant això, un 14% dels llacs estudiats són a prop d’aquest llindar, uns 3.800, de manera que d’aquí pocs anys o dècades, a causa de l’escalfament global, l’augment de la presència d’algues podria fer que es tornessin verds o marrons.

La Península Antàrtica ha quedat coberta d'algues vermelles a causa de les altes temperatures  | Andrei Zotov
La proliferació d’algues a causa de les altes temperatures afecta tot el món, fins i tot l’Antàrtida | Andrei Zotov

Repercussions preocupants

Si això passa, els usos dels llacs blaus per a aigua de boca, obtenir aliments o com a atractiu de lleure o turístic pot baixar molt, encara que això no vulgui dir, per sí mateix, que la qualitat de l’aigua hagi baixat. Els costos de netejar-la o el seu aspecte, però, poden augmentar els costos i fer-ne baixar l’atractiu, a més d’amenaçar l’equilibri dels ecosistemes lacustres. Davant les perspectives d’escalfament global, però, no sembla que hi hagi gaires esperances, si més no pels llacs que a l’estiu ja tenen temperatures properes als 19ºC.

Més notícies
Les aigües han baixat tant que la canonada de presa d'aigua original ha quedat al descobert. Sense la segona, construïda el 2020, la ciutat de Las Vegas s'hauria quedat sense subministrament | Southern Nevada Water Authority

La sequera fa aparèixer més cadàvers a un llac dels Estats Units

Fa una setmana ja es va descobrir un cadàver a dins d'un barril
:  - Mobile
Els llacs europeus registren alts nivells de contaminació per plàstics

Uns bacteris poden netejar els llacs alimentant-se dels plàstics que hi ha

Algunes espècies fins i tot prefereixen aquestes deixalles que la matèria orgànica que és el seu aliment natural
:  - Mobile
Els llacs i basses, especialment si tenen poca profunditat, són grans emissors de metà

Un sistema elimina més de la meitat de les emissions de metà de llacs i basses

El dragatge i l'ús d'un fang especial redueixen enormement l'eutrofització
:  - Mobile
El llac Ness, a Escòcia

El Monstre del Llac Ness podria ser una anguila gegant

Aquesta és una de les conclusions a què ha arribat un equip científic que ha analitzat mostres d'aigua de la zona i n'ha extret ADN dels animals que hi viuen
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa