MonPlaneta
El canvi climàtic, l’altre gran protagonista de 2021

Més enllà de la pandèmia, el canvi climàtic continua sent el problema més important a què ens enfrontem els humans com a espècie. Els resultats de la cimera COP26 han estat agredolços malgrat alguns acords prometedors i, més enllà d’això, els efectes de l’escalfament de l’atmosfera i de l’aigua, a causa del flux constant de diòxid de carboni, està tenint efectes terribles que s’estan notant arreu del món. D’entre ells, n’hem seleccionat uns quants que, per la seva rellevància o l’interès que han despertat entre els lectors, ens han semblat mereixedors de ser recuperats. Serveixin, també, com a recordatori del que ens espera durant els propers anys, dècades i segurament segles, especialment si no prenem mesures immediates per aturar un procés que ja està fent molt mal a tot el planeta.

Senglar  | Wikipedia
Senglar | Wikipedia

1 – La petjada de carboni de tots els senglars del món és superior a la d’un milió de cotxes. Com que arrenquen el carboni que estava atrapat a Terra, alliberen gairebé 5 milions de tones de CO2 cada any.

2 – La falta d’oxigen està empenyent els peixos a aigües superficials, anticipant una catàstrofe. El desplaçament dels seus hàbitats podria devastar ecosistemes sencers.

  | Agència Espacial Europea
| Agència Espacial Europea

3 – Les temperatures a Europa el 2020 van arribar a nivells preocupants. Van superar en 1,9ºC la mitjana d’entre 1981 i 2010, una xifra esfereïdora fins i tot per als científics.

Musclos cuits a la platja al Canadà | Christopher Harvey / CNN
Musclos cuits a la platja al Canadà | Christopher Harvey / CNN

4 – L’onada de calor extrema de l’oest del Canadà cou vius musclos, cloïsses i altres mariscs. Més de mil milions d’aquests animals podrien haver mort, una catàstrofe sense precedents.

El foc està cremant enormes extensions de tundra siberiana  | Siberian Times
Incendi a la tundra siberiana | Siberian Times

5 – Els “incendis zombi” ja cremen gairebé sempre a l’Àrtic i es podrien fer més habituals. Això suposa un perill enorme per a l’estabilitat del casquet polar i del permagel, un factor que podria accelerar l’escalfament global.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa