MonPlaneta
El canvi climàtic farà que hi hagi més arcs de Sant Martí
  • CA

Els arcs de Sant Martí es tornaran més habituals al món a causa del canvi climàtic. Segons un estudi liderat per la Universitat de Hawaii (Estats Units) i publicat a ‘Global Environmental Change’, l’any 2100 hi haurà, de mitjana, un 5% més de dies amb arcs de Sant Martí que a principis del segle XX. La distribució, però, canviarà: a les latituds més altes i els llocs més elevats, on les pluges seran més habituals, augmentaran, mentre que al Mediterrani, per exemple, on s’espera que menys pluja, no n’hi haurà tants com ara.

Una conseqüència no estudiada del canvi climàtic

Un arc de Sant Martí, al cap i a la fi, es produeix quan les gotes d’aigua reflecteixen la llum del Sol. Amb l’escalfament global canviaran tant la quantitat i distribució dels núvols com de les pluges i, per tant, els arcs de Sant Martí també es veuran afectats. Aquesta conseqüència del canvi climàtic, però, no havia estat estudiada, com sí que ho han estat moltíssimes altres.

La distribució dels arcs de Sant Martí al món anirà variant a mesura que canviï el clima

Un model informàtic dóna resultats clars

Els investigadors van començar a la plataforma Flickr, buscant fotografies d’arcs de Sant Martí de tot el món. Els seus resultats filtrats van servir per alimentar un model de predicció d’aquest fenomen, basat en la localització de les fotografies i en mapes de precipitació, cobert a de núvols i angle de la llum del sol. Així es va elaborar un a predicció d’ara endavant de quants arcs de Sant Martí hi haurà arreu del món.

Així doncs, el canvi climàtic durà encara més modificacions de l’experiència de ser un humà que viu a la Terra de les que, probablement, ens havíem imaginat. El so, la llum… tot això canviarà, encara que els científics no li facin gaire cas, i caldria parar-hi atenció no només per donar-hi resposta

Més notícies
[VÍDEO] Un arc de Sant Martí de 9 hores
Els habitants de Tai Pei, a la Xina, van assistir a un espectacle natural que que es va allargar molt més del que és habitual
El secretari general de l'ONU, António Guterres, entrevistat pel canal de notícies de la BBC
L’ONU avisa que sense acció urgent contra el canvi climàtic “estem condemnats”
El secretari general, António Guterres, exigeix que el clima sigui una prioritat
Un exemplar de papallona monarca
El canvi climàtic i l’agricultura estan eliminant els insectes del món
En algunes parts del planeta les poblacions s'han reduït un 50%
Emissions de metà en una explotació de gas | Carbon Mapper
Troben com eliminar el segon major contribuent a l’escalfament global
Un nou catalitzador pot evitar les emissions de metà del transport i altres activitats

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa