MonPlaneta
El canvi climàtic pot fer desaparèixer el Gran Llac Salat en només 5 anys
  • CA

El Gran Llac Salat de Utah, als Estats Units, podria desaparèixer d’aquí només 5 anys a causa del canvi climàtic. Un equip de dotzenes de científics liderats per la Universitat Bringham Young ha fet sonar l’alarma sobre el futur d’aquesta gran massa d’aigua, afectada per les sequeres, en un informe publicat recentment. Segons ells, el llac corre un “perill sense precedents” i cal prendre “mesures d’emergència” abans que sigui massa tard.

La desaparició del llac salat més gran de l’hemisferi occidental podria, recorden els autors de l’informe, causar “un dany immens” a la salut pública, el medi ambient i l’economia de Utah, i les decisions que es prenguin properament “afectaran el nostre estat i els ecosistemes de tot l’Oest durant les properes dècades”, adverteixen.

L'aigua del desglaç podria ser una de les esperances del Gran Llac Salat, si es redirigís correctament | NOAA
L’aigua del desglaç podria ser una de les esperances del Gran Llac Salat, si es redirigís correctament | NOAA

El 60% del llit del llac està exposat

A dia d’avui, la profunditat del llac és sis metres menor a la seva mitjana anual, ha perdut el 73% de l’aigua i el 60% del seu llit està exposat. Una situació gravíssima i que, amb l’augment de les temperatures i la disminució de la humitat a causa del canvi climàtic, només pot empitjorar a causa de l’increment, alhora, de l’evaporació i de la demanda d’aigua. Un exemple extrem del camí que segueixen altres llacs de l’oest dels Estats Units però, també, moltes regions del planeta.

Els experts reclamen mesures urgents

Segons els investigadors, el llac necessitaria rebre més de 1.200 hectòmetres cúbics anuals més que ara per aturar aquest declivi. Un augment de més del 30% respecte l’aportació d’aigua que rep actualment. Per aconseguir-ho, es podria aprofitar les nevades de l’hivern, que han estat bones. De fet, el científics aposten per començar per polítiques a curt termini, recollint aquesta neu en reservoris quan es desglaci i dur-la cap al llac.

El Gran Llac Salat podria tenir els dies comptats, si continua reculant com fins ara i no es fa res per evitar-ho | Rawpixel
El Gran Llac Salat podria tenir els dies comptats, si continua reculant com fins ara i no es fa res per evitar-ho | Rawpixel

D’altra banda, però, l’informe també demana que es declari l’estat d’emergència o, com a mínim que es prenguin mesures urgents de conservació de l’aigua, no només per reduir-ne l’ús sinó per assegurar-se que aquesta arriba al llac per reomplir-lo. De fet, tot plegat són plans que servirien per a un futur on només s’espera que hi hagi cada cop menys aigua i, per tant, com més aviat s’hi comenci a treballar millor.

Impactes als ecosistemes, l’economia i la salut pública

La situació actual del llac, però, no només és preocupant per la manca d’aigua per sí mateixa. Si bé l’encongiment amenaça la supervivència dels ecosistemes que depenen de la seva aigua i també l’economia local, amb impactes que podrien arribar als 2.200 milions de dòlars anuals, també hi ha una amenaça greu de salut pública. L’assecament del llac exposa a l’aire partícules de pols que, dutes pel vent, poden produir asma, bronquitis crònica i problemes cardiovasculars.

La situació, doncs, és greu. Si no s’hi fa res, d’aquí ben poc un dels paisatges naturals més coneguts dels Estats Units podria haver estat víctima del canvi climàtic i de la manca de capacitat humana d’adaptar-s’hi. Un fet que tindria unes conseqüències terribles des dels animals i les plantes fins a l’economia nord-americana i que seria només un exemple del que encara ha d’arribar.

Més notícies
TRUEWORLD ha creat una eina que permet veure la previsió dels efectes del canvi climàtic a qualsevol indret del món
Europa es convertirà en un desert si la temperatura puja 4ºC
Els efectes a la Península Ibèrica i a les Illes Balears serien devastadors
El palau que ha estat descobert a la riba del riu Tigris, al Kurdistan iraquià
La sequera deixa al descobert un palau de fa 3.400 anys al Kurdistan iraquià
La baixada del nivell de les aigües a la presa de Mosul ha permès descobrir un jaciment de l'Imperi Mitanni, un dels més desconeguts de l'antiga Mesopotàmia
Un home caminant per l'aigua a la ciutat inundada de Bad Neuenahr-Ahrweiler (Renània-Palatinat) | ACN
Els desastres meteorològics s’han multiplicat per cinc en els darrers cinquanta anys
Els científics apunten al canvi climàtic com a responsable i avisen que la tendència pot continuar
Efectes de la sequera
Sequeres sense precedents en 2.000 anys a Europa pel canvi climàtic
Des de l'any 2015 les sequeres estiuenques al continent europeu són molt més greus que els darrers 2.110 anys

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa