Els efectes del canvi climàtic estan posant en perill la indústria del tequila. Segons un article publicat per la cadena nord-americana CNN, la variabilitat meteorològica i l’impacte de l’escalfament global en els pol·linitzadors estan posant en risc els cultius d’agave, la planta d’on s’obté aquest licor tan popular.
Efectes greus a tota l’agricultura mundial
El canvi climàtic i les sequeres que està provocant arreu del món posen en perill tota la producció agrícola, també la de vi i licors. En aquest sentit, el 2019 ja es va publicar un estudi que apuntava als efectes que podria tenir en la distribució i el conreu de l’agave, sumant-se a altres impactes causats per l’excés de pasturatge de la ramaderia i altres activitats humanes.

Una planta molt resistent a la sequera
Per bé que l’agave és una planta molt tolerant a la sequera i que pot viure a temperatures molt altes amb precipitacions pràcticament inexistents, el seu cicle vital pot ser massa fràgil per sobreviure a la crisi climàtica, que no només duu sequeres extemes sinó també precipitacions torrencials. Així, per bé que un clima més desèrtic pot ampliar les regions on pot créixer, la inestabilitat pot causar-li problemes greus.
Els pol·linitzadors estan desapareixent
Alhora, també hi ha el problema dels pol·linitzadors com les abelles, les papallones i els ratpenats. Aquests animals tenen una importància enorme en els nostres sistemes alimentaris i, és clar, en el funcionament dels ecosistemes de pràcticament tot el món, escampant pol·len i llavors.

El canvi climàtic, però, juntament amb l’activitat humana, està tenint un impacte dramàtic en les seves poblacions. En aquest cas, l’augment de les temperatures està afectant cada cop més els ratpenats nassuts grossos de Mèxic, una espècie clau per a l’agave perquè són els seus únics pol·linitzadors. Així doncs, sense aquests ratpenats no hi hauria ni agaves ni tequila.
Els problemes del monocultiu
Tot i que hi ha centenars d’espècies d’agave, només n’hi ha una, la Weber Azul, que s’empra per a fer tequila. Les altres han estat abandonades i, a més, l’agricultura de la regió mexicana de Tequila s’ha dedicat, a causa de l’altíssima demanda, al conreu d’aquesta varietat. Això ha fet que la varietat genètica s’hagi anat perdent amb el temps, fent que la planta sigui encara més sensible als efectes del canvi climàtic. Hi ha científics als Estats Units, però, que estan treballant en aquest sentit per millorar l’adaptabilitat i les possibilitats de supervivència de l’agave en el futur i, amb ell, el del tequila.