MonPlaneta
Calculen quins seran els peixos més comuns a l’Europa Atlàntica el 2100

Un equip d’investigadors ha fet una gran anàlisi de les poblacions de peixos a l’Europa Atlàntica –entre el sud de Portugal i el nord de Noruega– i ha fet diverses projeccions de quins seran els peixos més comuns en aquesta part de l’oceà els anys 2050 i 2100. Els científics, que han publicat els resultats del treball a ‘Global Change Biology’, han fet els càlculs basant-se en diferents escenaris d’escalfament global, i han determinat que els canvis més importants seran als indrets on canviarà més la temperatura i que, per tant, seran més intensos a les latituds més altes.

La temperatura, un factor clau

Aquesta recerca, per poder fer les seves projeccions, primer ha hagut de confirmar que la temperatura és un element clau en la variació de la distribució dels peixos a gran escala. De fet, és el primer estudi d’aquest tipus que ha fet servir dades de censos de peixos a una escala tan gran per tal de veure quins són els efectes dels canvis ambientals en la distribució dels peixos, en un treball que ha inclòs 198 espècies, les dades de 23 censos i més de 31.000 mostres recollides entre els anys 2005 i 2018.

Un estudi únic com aquest aconsegueix reunir dades d’enquestes de tot un enorme ecosistema marí i, amb la informació que s’ha recollit, s’ha aconseguit demostrar la gran importància que té la temperatura del mar en el moviment de les comunitats de peixos. Així, ha quedat clar que és la variable més crítica a l’hora de determinar on es troba cada espècie, per bé que la profunditat de l’aigua i la salinitat també són factors importants.

Tres embarcacions de pesca d'arrossegament | ACN
Tres embarcacions de pesca d’arrossegament | ACN

Prediccions de futur també per al sector pesquer

Amb tot plegat s’han pogut elaborar models predictius i veure com respondran les diverses espècies a l’escalfament que es produirà durant les properes dècades. Uns canvis que no només tindran efectes per als ecosistemes on viuen sinó també per al sector de la pesca a tota l’Europa Atlàntica i per a les persones que en viuen.

Més notícies
Un exemplar de carpí vermell | Pixabay
Aconsegueixen ensenyar uns peixos a conduir
Un equip de científics israelians demostra la capacitat d'aprenentatge dels carpins vermells i, a més, refuta el mite sobre la durada de la seva memòria
Després d'un petit entrenament, algunes rajades poden aprendre a fer sumes i restes, una capacitat totalment i inesperada | Peakpx
Alguns peixos són capaços de sumar i restar
Els científics no tenen ni idea de per què els deuen servir aquestes habilitats matemàtiques
Les anguiles elèctriques han aconseguit, gràcies a una petita mutació, desenvolupar els òrgans que li donen el seu tret més característic
Esbrinen com alguns peixos van desenvolupar òrgans elèctrics
El descobriment també pot ajudar a trobar les mutacions responsables d'algunes malalties humanes
El peix zebra és un organisme model per a moltes coses i, ara, ha permès saber cap on miren els peixos quan neden | Bernat Arlandis (Flickr)
Els peixos neden mirant cap avall per orientar-se millor
Sembla que és una conducta adaptativa que va evolucionar per ajudar-los a estabilitzar-se

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa