MonPlaneta
CaixaBank duplica el volum de finançament sostenible internacional en els primers nou mesos de 2021
  • CA

CaixaBank ha reforçat la seva presència al mercat internacional de finançament sostenible, en línia amb el compromís amb la transició ecològica i social al duplicar el volum d’operacions completades fora del mercat espanyol en els primers nou mesos de l’any. Entre gener i setembre, la seva xarxa de banca internacional ha participat en la concessió de préstecs lligats als factors ESG –mediambiental, social i de bon govern– per un volum de 1.660 milions d’euros, un creixement del 137% respecte el mateix període de l’any anterior. La xifra representa ja un 73% més que l’aconseguida en el total del 2020 (960 milions d’euros). En totes les operacions, les condicions dels préstecs estan lligades al compliment de factors com la lluita contra el canvi climàtic, l’impuls d’energies renovables, la mobilitat sostenible o la promoció de la igualtat, entre d’altres.

Per regions, Europa és amb diferència la més activa, resultat de l’estratègia de CaixaBank d’incrementar el negoci de la mà de la divisió de Corporate and Institutional Banking & International Banking i de la xarxa de sucursals i oficines. Així, aquí s’ha registrat el 90% del volum de finançament sostenible internacional. Per països, es col·loquen en primer lloc Itàlia, França i Portugal, aquest darrer a través de banc BPI, participat al 100% per CaixaBank. El segueixen Alemanya i el Regne Unit. A més, durant el tercer trimestre del 2021, CaixaBank manté la seva posició com a únic banc espanyol al Top 5 de finançament sostenible a EMEA (Europa, Orient Mitjà i Àfrica, incloent el mercat espanyol), segons el rànquing Refinitiv Top Tier.

Caixabank
Caixabank

A Itàlia, l’entitat ha acompanyat l’elèctrica Enel en el seu finançament sindicat sostenible i ha col·laborat amb l’empresa ferroviària Ferrovie dello Stato amb una línia de crèdit sostenible, lligada a la millora del ràting ESG de la companyia, a la reducció de la bretxa de gènere en posicions directives, a l’accessibilitat de les estacions i a la mobilitat sostenible. A França, CaixaBank ha format part de diverses operacions com la tancada amb la companyia d’aigües Saur, un crèdit sostenible inaugural que establia entre els seus objectius una eficiència més gran en l’ús de l’aigua, la reducció d’intensitat de carboni i l’impuls de la igualtat.

A Portugal, ha treballat amb BPI en l’assessorament i tancament de finançaments sostenibles amb la paperera Navigator, l’empresa de comunicació i entreteniment NOS i la fabricant de contenidors de vidre BA Glass. En aquests casos, els KPIs de sostenibilitat s’han centrat majoritàriament en objectius mediambientals com la reducció de les emissions de CO₂ en el procés de producció o increment de l’ús d’energies renovables. A Alemanya, CaixaBank ha participat en operacions com la de la línia de crèdit sostenible a la detallista d’electrodomèstics Ceconomy, o en la de la minorista Rewe, sent CaixaBank l’única entitat financera espanyola present en l’execució. En aquest cas, les condicions estaven lligades a la lluita contra el canvi climàtic i la protecció de la biodiversitat en la cadena de subministraments. Al Regne Unit, destaca el finançament sostenible a l’empresa de transport FirstGroup, el marge del qual estava lligat a la reducció d’emissions i al percentatge de vehicles elèctrics; i el finançament sostenible inaugural a Kingfisher.

Sidney Light Rail | Caixabank
Sidney Light Rail | Caixabank

Fora d’Europa, CaixaBank ha tancat operacions al Canadà, els Estats Units, Turquia i Austràlia. Al Canadà, CaixaBank va finançar com a únic banc espanyol un préstec verd al parc eòlic Henvey Inlet a Ontario, que compta amb una potència instal·lada de 300 MW, mentre que, a Turquia, CaixaBank ha crescut en el sector del finançament sostenible en el sector bancari. A més, el 2021, CaixaBank ha tancat la seva primera operació de finançament sostenible a la regió d’Àsia Pacífic. Es tracta del crèdit al projecte del Sydney Light Railway (Nova Gal·les del Sud), en el qual l’entitat, que és present a Austràlia a través d’una oficina de representació a Sydney, va ser l’únic banc espanyol participant. S’estima que el projecte del tren lleuger suposarà la reducció de 663.000 tones de gasos d’efecte d’hivernacle en un període de 30 anys.

La presència internacional de CaixaBank es canalitza a través de diferents vies: la xarxa de Banca Internacional de sucursals i oficines de representació repartides a tot el món; acords de cooperació amb bancs internacionals de primer nivell; i participació en entitats internacionals. L’entitat financera és, a més, propietària del banc portuguès BPI, la cinquena entitat financera més gran del país en termes d’actius. CaixaBank també participa en el capital de l’entitat austríaca Erste Bank (9,92%). La xarxa de CIB&IB de CaixaBank està composada per sucursals a Alemanya, França, el Marroc, Polònia, Portugal, el Regne Unit, totes elles, a excepció de Portugal, autoritzades pel regulador espanyol i local per proveir uns certs serveis financers relacionats amb el finançament i serveis bancaris, com ara finançament a curt i llarg termini, factoring, confirming i altres de similars dins d’aquesta mena d’activitats.

Panells solars | Caixabank
Panells solars | Caixabank

A més, l’entitat compta amb 18 oficines de representació repartides pels 5 continents: Milà (Itàlia), Istambul (Turquia), Pequín, Shanghai i Hong Kong (la Xina), Singapur, Dubai (Unió dels Emirats Àrabs), Nova Delhi (l’Índia), el Caire (Egipte), Alger (Algèria), Johannesburg (Sud-àfrica), Nova York (els EUA), Santiago de Xile (Xile), Bogotà (Colòmbia), Sao Paulo (Brasil), Lima (Perú), Sydney (Austràlia) i Toronto (Canadà). També té dos equips Spanish Desk en l’austríac Erste Bank (Viena) i en el mexicà Inbursa (Ciutat de Mèxic) per donar servei a empreses clients de CaixaBank en aquests mercats. Les oficines de representació ofereixen acompanyament a empreses multinacionals amb filial a Espanya, així com a empreses espanyoles amb projectes a l’estranger. Entre les seves principals àrees de cobertura, destaquen trade finance, payments, corporate i project finance. La Banca Internacional de CaixaBank és l’única xarxa internacional de banca a Espanya que està certificada per AENOR. Més enllà de la seva xarxa d’oficines, CaixaBank té acords amb 1.760 bancs corresponsals per facilitar l’operativa internacional i el comerç exterior a qualsevol país del món.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa