MonPlaneta
Brussel·les recula i no prohibirà les criptomonedes pel seu ús d’energia
  • CA

El Comitè d’Afers Econòmics i Monetaris del Parlament Europeu no tirarà endavant una proposta que gairebé hauria suposat la prohibició de les criptomonedes. En una votació que va tenir lloc aquest dilluns, es va decidir retirar una norma del nou marc legislatiu de regulació d’actius digitals que hauria impedit als ciutadans comunitaris fer servir processos molt intensius en energia per generar criptomonedes.

Que aquesta mesura, que volia desfer-se de la contaminació i les emissions derivades de les criptomonedes menys eficients energèticament, hagi quedat en no-res, no vol dir que els legisladors comunitaris no continuïn observant el que es percep com un gran obstacle en la lluita contra el canvi climàtic. Tant, que l’any passat la Xina ja les va prohibir perquè suposaven un obstacle per a la seva transició energètica.

Parlament Europeu | Cedida
Finalment, el Parlament Europeu no prendrà mesures dràstiques contra les criptomonedes, si més no de moment | Cedida

Especulació i ineficiència energètica

El problema de les criptomonedes, com ara Bitcoin i Ether, és que consumeixen moltíssima energia i, per tant, generen gasos d’efecte hivernacle. A la Unió Europea, que ja es trobava enmig d’una crisi energètica i que ara malda per deixar de dependre del gas de Rússia, suposa un problema que no es pot ignorar.

De fet, només la xarxa de Bitcoin fa servir més electricitat que tota Noruega, i si fos un país seria el 27è amb més demanda energètica del món. Això és a causa d’un procés de verificació de les transaccions molt ineficient energèticament. Tant per això com per guanyar noves monedes, els “miners” de Bitcoins fan servir ordinadors especials per resoldre trencaclosques que cada vegada són més complexos i, per tant, demanen més electricitat.

Aquest darrer procés és, precisament, el que el Parlament Europeu volia prohibir, però finalment aquesta part de l’articulat ha estat retirat i s’ha demanat a la Comissió Europea que faci un informe sobre l’impacte ambiental de la mineria de criptomonedes per poder decidir què és i què no és una “inversió sostenible”.

Les mines de criptomonedes, com aquesta situada a Islàndia, consisteixen en dotzenes, centenars i fins i tot milers d'ordinadors treballant alhora | Wikimedia Commons
Les mines de criptomonedes, com aquesta situada a Islàndia, consisteixen en dotzenes, centenars i fins i tot milers d’ordinadors treballant alhora | Wikimedia Commons

Un problema energètic global

Més enllà de les consideracions econòmiques, socials i ètiques de les criptomonedes, la indústria sap que té un problema i està intentant trobar formes de fer més eficients energèticament aquests processos per no acabar tenint problemes amb la llei.

De moment, però, la prohibició a la Xina va fer “fugir” els miners a països com els Estats Units o el Kazakhstan, on han estat uns dels causants de les revoltes provocades per l’augment del preu de l’energia. A Europa, en canvi, es calcula que només té lloc un 5% de la mineria mundial de Bitcoins, concentrat especialment a Irlanda i Alemanya. Tot i això, les autoritats volen controlar aquesta possible amenaça per a la gran transformació que s’ha de continuar duent a terme durant els propers anys.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa