MonPlaneta
Els bolquers podrien aprofitar-se per fer ciment

Els bolquers usats podrien ser aprofitats en la fabricació de ciment. Aquesta és la proposta si més no sorprenent que fa un equip d’investigadors japonesos i que, en un article publicat a ‘Scientific Reports’, expliquen com podria ser una manera prometedora de reciclar aquests residus que, a dia d’avui, només són tractats correctament als països desenvolupats tot i que, en realitat, són utilitzats habitualment a una part molt més gran del món.

Una solució per a diversos grans problemes

Els científics han mirat de trobar una solució a diversos problemes. Un, és clar, és l’acumulació de bolquers usats a abocadors o, fins i tot, que vagin a parar als rius i al mar. L’altre, és la sostenibilitat en la construcció. Les Nacions Unides fa dècades que recomanen fer servir materials locals, de preu baix i respectuosos amb el medi ambient per als edificis i, en aquest sentit, fer servir deixalles no biodegradables és una opció que s’ha estudiat força durant els darrers anys.

La cimentera de Santa Margalida i els Monjos | Grupo Cementos Portland Valderrivas
La cimentera de Santa Margalida i els Monjos | Grupo Cementos Portland Valderrivas

En aquest cas, es tracta de netejar i desinfectar els bolquers i incorporar-los tant al formigó com al morter. Segons afirmen els desenvolupadors d’aquesta idea, el resultat seria un material de construcció que compliria els requisits de països com ara Indonèsia, on a més hi ha una gran necessitat d’habitatges a baix cost.

Una proposta molt atractiva

Els bolquers es netegen, s’assequen i es fa servir sal per eliminar els bacteris, aconseguint que no tinguin més microbis que un bolquer sense fer servir. El seu paper és substituir la sorra, un dels ingredients del ciment, i els càlculs que han fet els científics apunten que, si bé el morter per a elements estructurals no pot tenir més d’un 10% de bolquers, els que es fa servir per a envans i altres elements amb menys càrrega podria tenir una composició de fins a un 40% de bolquers.

La idea, tot i que sigui soprenent, podria ser una gran ajuda per reduir el preu dels materials de construcció en alguns països del món com, també, per evitar que els bolquers acabin en abocadors o bé en incineradores, amb els efectes conegut tant en el medi ambient com en l’escalfament global.

Més notícies
Obres d'asfaltat a la Rambla de Terrassa
Un nou descobriment facilitarà el reciclatge de pneumàtics per asfaltar carreteres
Fins ara hi havia hagut alguns problemes a l'hora de barrejar el cautxú i l'asfalt, però un nou additiu pot facilitar aquest procés i ajudar a donar un segon ús a milions de rodes usades
Una casa de fusta, al Bages, amb la seva propietària i els responsables de la construcció al davant | ACN
Els habitatges de fusta poden evitar emetre 100.000 milions de tones de CO2
Aquesta reducció es podria aconseguir sense canviar els usos de terres dedicades al conreu alimentari
El 'StarCrete' podria ser una gran solució per a la construcció d'infraestructures fora del nostre planeta | Universitat de Manchester
Presenten un nou formigó per a construir les colònies fora de la Terra
Es pot fabricar fàcilment amb pols extraterrestre, midó de patata i una mica de sal
La construcció industrialitzada canvia completament la manera com s'aixequen els edificis | Erro y Eugui
La industrialització de la construcció la farà molt més sostenible
El sector s'enfronta a un gran repte que podria fer-lo canviar moltíssim durant les properes dècades

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa