Els bolquers usats podrien ser aprofitats en la fabricació de ciment. Aquesta és la proposta si més no sorprenent que fa un equip d’investigadors japonesos i que, en un article publicat a ‘Scientific Reports’, expliquen com podria ser una manera prometedora de reciclar aquests residus que, a dia d’avui, només són tractats correctament als països desenvolupats tot i que, en realitat, són utilitzats habitualment a una part molt més gran del món.
Una solució per a diversos grans problemes
Els científics han mirat de trobar una solució a diversos problemes. Un, és clar, és l’acumulació de bolquers usats a abocadors o, fins i tot, que vagin a parar als rius i al mar. L’altre, és la sostenibilitat en la construcció. Les Nacions Unides fa dècades que recomanen fer servir materials locals, de preu baix i respectuosos amb el medi ambient per als edificis i, en aquest sentit, fer servir deixalles no biodegradables és una opció que s’ha estudiat força durant els darrers anys.

En aquest cas, es tracta de netejar i desinfectar els bolquers i incorporar-los tant al formigó com al morter. Segons afirmen els desenvolupadors d’aquesta idea, el resultat seria un material de construcció que compliria els requisits de països com ara Indonèsia, on a més hi ha una gran necessitat d’habitatges a baix cost.
Una proposta molt atractiva
Els bolquers es netegen, s’assequen i es fa servir sal per eliminar els bacteris, aconseguint que no tinguin més microbis que un bolquer sense fer servir. El seu paper és substituir la sorra, un dels ingredients del ciment, i els càlculs que han fet els científics apunten que, si bé el morter per a elements estructurals no pot tenir més d’un 10% de bolquers, els que es fa servir per a envans i altres elements amb menys càrrega podria tenir una composició de fins a un 40% de bolquers.
La idea, tot i que sigui soprenent, podria ser una gran ajuda per reduir el preu dels materials de construcció en alguns països del món com, també, per evitar que els bolquers acabin en abocadors o bé en incineradores, amb els efectes conegut tant en el medi ambient com en l’escalfament global.