MonPlaneta
Barcelona, ‘hub’ de resiliència davant dels efectes del canvi climàtic
  • CA

Barcelona va rebre aquest dijous el títol de ‘hub’ de resiliència per “l’esforç de conscienciació i de creació de polítiques per abordar els riscos climàtics i de desastres creixents”, segons va anunciar l’ajuntament de la ciutat a través d’una nota. Al costat del Gran Manchester, Helsingborg i Milà, la capital catalana ha estat escollida per la iniciativa Making Cities Resilient 2030 per ostentar aquesta categoria durant un mandat de tres anys. Mami Mizutori, delegada especial de la Secretaria General per a la Reducció del Risc de Desastres de Nacions Unides, va destacar que els centres de resiliència “exemplifiquen el potencial de les ciutats per liderar la reducció del risc de desastres”. Aquests ‘hubs’ són ciutats que ja han demostrat el seu lideratge incloent el risc i la resiliència a les seves polítiques i plans municipals.

El Gran Manchester enguany ha renovat l’estratègia de resiliència i s’ha centrat en els riscos d’inundació. Helsingborg, per la seva banda, uneix la tecnologia emergent amb les dades municipals per incorporar el risc de desastres i la resiliència en l’urbanisme, amb mapes interactius que simulen escenaris de risc com ara pluges fortes, elevació del nivell del mar i pol·lució, per garantir la conscienciació dels riscos en els primers estadis d’urbanització de la ciutat. Milà, al seu torn, fa servir la infraestructura verda per lluitar contra l’augment de les pluges i la temperatura, a més de desenvolupar mecanismes financers “innovadors” per aconseguir una recuperació econòmica verda després de la Covid.

Ada Colau durant la trobada d'alcaldes del C40 | Ajuntament de Barcelona
Ada Colau en una imatge d’arxiu durant la trobada d’alcaldes del C40 | Ajuntament de Barcelona

Un altre aspecte clau de la iniciativa dels ‘hubs’ de resiliència és la col·laboració. Cada ciutat aporta aprenentatges propis i n’anima d’altres a seguir el seu exemple. Segons expliquen des del consistori, Barcelona s’ha consolidat com a centre de cooperació global en esiliència i actua com a mentora per a ciutats com Tunis, Bogotà o Gaza. “A Barcelona ja se la reconeix com a líder internacional en creació de resiliència i per això volem continuar afavorint col·laboracions i convertir-nos en una de les primeres ciutats a rebre el reconeixement com a Hub de Resiliència”, va indicar l’alcaldessa Ada Colau, que també va ressaltar el paper “essencial” de l’intercanvi de coneixements per a la seva estratègia de resiliència.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa