MonPlaneta
Assolir els objectius climàtics crearia 8 milions de llocs de treball en 30 anys
  • CA

Un equip d’investigadors ha creat una base de dades global que inclou 50 països i ha fet servir un model per predir quin efecte tindria en el mercat laboral del sector de l’energia complir els Acords de París de lluita contra el canvi climàtic. Els resultats, publicats a ‘One Earth’, indiquen que d’aquí al 2050 es crearien uns 8 milions de llocs de treballs nets, sobretot a la indústria de les energies solar i eòlica.

Actualment, al sector de l’energia hi treballen uns 18 milions de persones, que podrien pujar a 26 milions si s’assoleixen els objectius climàtics. La construcció i instal·lació d’energies renovables podria cobrir un terç d’aquests llocs de treball, i els països també podrien competir per la seva localització. Combinant les dades d’aquests 50 països i projeccions de creació d’ocupació, es veu com el desenvolupament humà i les tries socials i polítiques s’afecten els uns als altres.

Un dels parcs eòlics marins que Orsted té a les costes de Dinamarca | Orsted
Un dels parcs eòlics marins que Orsted té a les costes de Dinamarca | Orsted

La transició energètica s’està estudiant amb models molt detallats, però faltava l’element humà, que és el que s’ha cobert en aquest estudi, en un model on, del total de llocs de treball al sector, un 84% serien a les renovables, un 11% als combustibles fòssils –qie ara són un 80%– i un 5% a l’energia nuclear. A més, la mobilitat del sector de les manufactures serà molt útil on el declivi del carbó i el petroli estan fent augmentar més l’atur. En el futur, es vol explorar els canvis en les habilitats i formació necessàries, els sous que se’n derivaran i què cal fer perquè tot plegat sigui possible i el màxim de positiu per a tothom.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa