MonPlaneta
L’àrea marina protegida més gran del món dispara les poblacions de tonyina
  • CA

Una zona immensa de l’oceà Pacífic, que va ser declarada zona protegida, és darrere l’enorme recuperació de les poblacions de tonyina i també d’altres peixos migratoris a la zona circumdant. Segons un estudi publicat a la revista ‘Science’, el Monument Marí Nacional Papahānaumokuākea, a Hawaii (Estats Units), que és la zona marina protegida més grossa del món, ha aportat moltíssims beneficis no només als peixos que viuen al seu interior sinó també als qui hi passen, una millora que s’ha notat especialment als seus voltants.

Una vasta àrea marina protegida

Amb una superfície total de més d’un milió i mig de quilòmetres quadrats, el Papahānaumokuākea va ser declarat Monument Marí Nacional a mitjans de 2006. Gràcies a això, la pesca va quedar totalment prohibida al seu interior, però fins i tot a les zones properes, on la pesca sí que està permesa, les poblacions de tonyines i d’altres peixos han crescut molt gràcies a la proximitat d’aquest santuari marí, que permet el creixement dels peixos sense estar sotmesos a pressions de tot tipus.

Vaixell pesquer envoltat d'aus marines
La sobreexplotació de les poblacions de peixos és un dels grans problemes a què s’enfronta la biodiversitat marina

Així, doncs l’estudi afirma que al voltant d’aquesta reserva marina les captures de tonyina d’aleta groga han augmentat un 54%, les de tonyina d’ulls grossos en un 12% i que, en general, les captures de totes les espècies de peix han pujat un 8%. Un efecte secundari inesperat de la protecció d’una gran zona del mar però que deixa clar els enormes beneficis que pot tenir per a tothom deixar alguna part dels entorns naturals en pau.

Un benefici inesperat però molt significatiu

De fet, la declaració del Papahānaumokuākea com a monument nacional per part dels Estats Units ni tan sols tenia la intenció de protegir les tonyines, sinó la biodiversitat en general i els recursos culturals de la zona. No obstant això, ha tingut encara més beneficis dels que s’esperaven. Un a prova que se suma a totes les anteriors i dóna suport als arguments dels qui, des de fa temps, exigeixen que el 2030 el 30% de la superfície dels oceans del món estigui protegida.

Més notícies
Vaixell pesquer tornant al port al sud de l'estat espanyol
Una millora en la gestió de la pesca frenaria els efectes del canvi climàtic als oceans
Controlant l'escalfament global i canviant la manera com s'exploten els mars, les poblacions de peix podrien augmentar, assegurant la seva supervivència i l'alimentació de milions de persones
Els pescadors de crancs d'Alaska estan veient com el seu mitjà de vida corre un perill molt seriós de desaparèixer | C. Watts (Wikimedia Commons, CC BY 2.0)
Milers de milions de crancs desapareixen de les costes d’Alaska
La temporada de pesca s'ha anul·lat per primera vegada perquè les poblacions són massa petites
Els esculls de corall són un dels ecosistemes oceànics més importants | Wikimedia Commons
Crear santuaris oceànics podria protegir els coralls del canvi climàtic
Aquests animals són un element clau de la biodiversitat oceànica i també protegeixen les poblacions costaneres
Un exemplar de tauró tigre
Un estudi de 138.000 espècies revela que el 30% estan en perill d’extinció
El varà de Komodo, entre els animals que es troben cada vegada més amenaçats

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa