MonPlaneta
Una ‘app’ participativa amb segell català ajuda l’energia solar a avançar
  • CA

Un equip d’investigadors ha recollit l’experiència d’una estratègia participativa per llançar ‘Generation Solar’, una iniciativa de ciència ciutadana que, a través d’una ‘app’, vol fomentar la recerca i la innovació en aquesta font d’energia renovable. El projecte, coordinat pel Centre d’Estudis de Ciència, Comunicació i Societat de la Universitat Pompeu Fabra (CCS-UPF), ha involucrat empreses, centres de recerca, universitats i ciutadans i ha estat presentat en un article a la revista ‘Journal of Science Communication’.

La transició cap a les energies renovables és una necessitat cada dia més urgent per combatre no només el canvi climàtic sinó també altres problemes ambientals i, fins i tot, la pobresa. Les tecnologies han baixat de preu i la instal·lació d’energies verdes ha crescut moltíssim, però tamé és cert que continuem estant molt lluny d’aconseguir que puguin satisfer la demanda global.

Tecnonews / AMIC
Amb una senzilla aplicació mòbil es pot ajudar al desenvolupament de l’energia solar | Tecnonews / AMIC

Tots podem ajudar

Els ciutadans, en això, hi tenim molt a dir, especialment en l’energia solar. Gema Revuelta, directora del CCS-UPF, explica en un comunicat que podem “ajudar a aconseguir dades que sovint són de difícil accés”, ja sigui per la seva dispersió o perquè són en mans de les comercialitzadores d’electricitat. A més, continua Revuelta, també podem donar un cop de mà “en la formulació de les pròpies preguntes de recerca” i fer que s’adiguin millor a les necessitats i expectatives.

La ciència ciutadana, doncs, pot fer una contribució molt important. És per això que les autores de l’app van explorar una estratègia en aquest sentit que va dur a la creació de ‘Generation Solar”, que vol ser un paradigma de la transformació de la relació ciutadans-investigadors per avançar cap a la resolució del gran desafiament d’aconseguir energia segura, neta i eficient.

Informació molt valuosa

L’aplicació dóna resposta a un gran inconvenient dels investigadors per a la modelització i predicció energètica: la falta d’informació sobre les ubicacions i les característiques de les instal·lacions, però no només això, sinó que també crea un canal de comunicació pels usuaris de les plaques, que poden compartir informació sobre l’ús en una ciutat o regió o sobre les seves limitacions i problemes.

Ara, la iniciativa s’està difonent i s’està vinculant la informació recopilada a la recerca, a més de considerar opcions de millora i sostenibilitat. Generation Solar és una aplicació que vol crear una base de dades oberta d’instal·lacions fotovoltaiques, convidant els propietaris o a qualsevol persona a plaques públiques o privades a registrar la instal·lació i les seves característiques tècniques.

Un gran avantatge és que aquest procés es podria replicar en qualsevol altre camp de la recerca científica, promocionant la ciència ciutadana entre la població i donant una eina molt útil, especialment, als sectors tecnològics i d’enginyeria, on aquesta possibilitat ha estat molt menys explorada que a les ciències biològiques o mèdiques. Pel que fa a l’energia solar, Revuelta espera que l’abast de l’aplicació continuï creixent i contribueixi a fomentar “un paper actiu” de la ciutadania i a “crear comunitats de persones interessades” en aquesta font renovable.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa