Aquest divendres passat, tres empreses nord-americanes van anunciar que han aconseguit fabricar formigó fent servir CO2 capturat de l’atmosfera. Aquest gran avenç, que segons informen ja han fet servir en algunes construccions de Califòrnia, obre la porta a reduir enormement l’impacte d’aquesta indústria en l’escalfament global, que és aproximadament el triple que el de l’aviació.
Reduir aquestes emissions, juntament amb les que provenen de la producció d’acer, és un dels grans reptes de la transició a una economia verda. El formigó, de fet, és el material més consumit al nostre planeta, a banda de l’aigua. Amb aquest anunci, encara que la demostració hagi estat a petita escala, no només s’aconsegueix això sinó que, alhora, es retira part del diòxid de carboni emès fins ara.

Tres empreses per a tres processos clau
La col·laboració de les tres empreses ha involucrat Heirloom, que fa servir òxid de calci de la roca calcària per capturar el CO2; CarbonCure, que fa un temps que fa servir residus de CO2 de processos industrials per produir formigó, i Central Concrete Supply Company, un fabricant de ciment. Un cop capturat el CO2 de l’aigua, es va injectar en aigües residuals que encara tenien restes de ciment, fent-la apta per a ser reutilitzada i produir formigó.

Una prova petita però que podria ser l’inici d’un gran canvi
Per bé que en aquesta primera prova només es van fer servir 38 quilos de CO2 i que no hi ha dades exactes sobre quantes emissions de CO2 va estalviar l’ús d’aigües residuals, sembla que és una passa molt important i amb un potencial enorme de cara al futur, especialment tenint en compte que la captura del diòxid de carboni també s’ha fet amb energies renovables.
L’objectiu d’aquestes tres empreses, ara, és escalar el seu projecte amb l’esperança d’aconseguir que, en el futur, la producció de ciment i formigó sigui un problema molt menys important en la lluita contra el canvi climàtic.