MonPlaneta
Aconsegueixen fabricar formigó fent servir CO2 capturat de l’atmosfera
  • CA

Aquest divendres passat, tres empreses nord-americanes van anunciar que han aconseguit fabricar formigó fent servir CO2 capturat de l’atmosfera. Aquest gran avenç, que segons informen ja han fet servir en algunes construccions de Califòrnia, obre la porta a reduir enormement l’impacte d’aquesta indústria en l’escalfament global, que és aproximadament el triple que el de l’aviació.

Reduir aquestes emissions, juntament amb les que provenen de la producció d’acer, és un dels grans reptes de la transició a una economia verda. El formigó, de fet, és el material més consumit al nostre planeta, a banda de l’aigua. Amb aquest anunci, encara que la demostració hagi estat a petita escala, no només s’aconsegueix això sinó que, alhora, es retira part del diòxid de carboni emès fins ara.

El procés comença amb la captura de diòxid de carboni de l'aire per fer-lo servir per fabricar formigó | Heirloom
El procés comença amb la captura de diòxid de carboni de l’aire per fer-lo servir per fabricar formigó | Heirloom

Tres empreses per a tres processos clau

La col·laboració de les tres empreses ha involucrat Heirloom, que fa servir òxid de calci de la roca calcària per capturar el CO2; CarbonCure, que fa un temps que fa servir residus de CO2 de processos industrials per produir formigó, i Central Concrete Supply Company, un fabricant de ciment. Un cop capturat el CO2 de l’aigua, es va injectar en aigües residuals que encara tenien restes de ciment, fent-la apta per a ser reutilitzada i produir formigó.

La injecció del CO2 a l'aigua residual de la producció de ciment permet reutilitzar-la | CarbonCure
La injecció del CO2 a l’aigua residual de la producció de ciment permet reutilitzar-la | CarbonCure

Una prova petita però que podria ser l’inici d’un gran canvi

Per bé que en aquesta primera prova només es van fer servir 38 quilos de CO2 i que no hi ha dades exactes sobre quantes emissions de CO2 va estalviar l’ús d’aigües residuals, sembla que és una passa molt important i amb un potencial enorme de cara al futur, especialment tenint en compte que la captura del diòxid de carboni també s’ha fet amb energies renovables.

L’objectiu d’aquestes tres empreses, ara, és escalar el seu projecte amb l’esperança d’aconseguir que, en el futur, la producció de ciment i formigó sigui un problema molt menys important en la lluita contra el canvi climàtic.

Més notícies
Les mascaretes podrien deixar de ser un residu omnipresent a una manera de reduir emissions de CO2
Les mascaretes usades podrien servir per reforçar el formigó
Reciclar-les per a la construcció estalviaria emissions i aportaria beneficis econòmics
Pneumàtics vells
Una millora en el reciclatge de pneumàtics vells fa el formigó més resistent i sostenible alhora
Un equip de científics ha optimitzat un procés existent per convertir rodes velles en grafè, reduint les emissions i fent més duradores les construccions
Cimentera de Sant Vicenç dels Horts
Troben com reduir enormement el CO2 emès en la producció de ciment
La seva implementació faria caure un 8% les emissions globals de diòxid de carboni
El Panteó de Roma i la seva cúpula continuen intactes més de 2.100 anys després de la seva construcció, tot un testimoni de la qualitat del seu ciment | Rawpixel
Descobreixen el secret de l’enorme durabilitat del ciment de l’antiga Roma
Les seves característiques el fan molt superior al que es fa servir fins i tot en l'actualitat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa