MonPlaneta
Aconsegueixen convertir algues en perovskita per a plaques solars

Un equip de científics de la Universitat Tecnològica de Dresden, a Alemanya, ha aconseguint convertir algues microscòpiques en perovskita, un dels materials més prometedors per a les plaques solars del futur. En un article publicat a ‘Advanced Science’, expliquen com han aprofitat els milions d’anys d’evolució d’aquests organismes per obtenir materials únics que es poden modificar perquè tinguin nanoarquitectures i propietats molt especials.

Uns materials molt versàtils

Les perovskites poden ser modulades per a aplicacions específiques canviant la seva composició química i la seva arquitectura interna, com per exemple la distribució i l’orientació de la seva estructura. Ara mateix, però, aquesta capacitat depèn molt dels mètodes de manufactura, és per això que l’ús d’algues microscòpiques suposa un avantatge tan important.

Els organismes unicel·lulars encara superen les possibilitats humanes

Els organismes unicel·lulars han passat centenars de milions d’anys adaptant-se a canvis en molts factors ambientals com ara la temperatura, el pH i l’estrpes mecànic. Així, alguns d’ells han acabat produint biomaterials únics que només es poden trobar a la natura. Els minerals creats pels éssers vius, en aquest sentit, sovint tenen característiques que van molt més enllà del que es pot aconseguir amb processos sintètics.

plaques solars perovskita
La perovskita és el material més prometedor per a les plaques solars del futur | US Department of Energy

En aquest cas, els investigadors es van fixar en la L. granifera, un tipus d’alga que fa servir la calcita per crear closques esfèriques que tenen una arquitectura cristal·lina única. Estan alineades radialment, és a dir, del centre de l’esfera cap a fora, i actualment no hi ha manera artificial de crear perovskites d’aquest tipus. El que sí que es pot fer, però, és transformar aquestes estructures naturals i que formin materials que podem fer servir i que conserven les seves propietats.

Per fer-ho, els científics van haver de substituir alguns dels elements químics de la calcita, adaptant un mètode preexistent per tal de produir diverses arquitectures cristal·lines de manera que, fins i tot, es poden modelar les seves propietats electroòptiques perquè només emetin llum vermella, verda o blava.

Grans possibilitats per al futur

Així doncs, i per primera vegada, s’ha aconseguit convertir els minerals produïts per organismes unicel·lulars en materials funcionals i que poden tenir aplicacions tecnològiques molt diverses. A més, segons afirmen els seus desenvolupadors, el procés es pot escalar, obrint la possibilitat que ben aviat la indústria se’n pugui aprofitar per tenir un ventall de possibilitats molt més gran que fins ara.

Més notícies
Plaques solars | Exciton Science

Gran pas endavant per a la comercialització de plaques solars de perovskita, superiors a les de silici

Un equip d'investigadors descobreix una manera fàcil i barata de fabricar un dels seus components més importants
:  - Mobile
La perovskita és el material més prometedor per a les plaques solars del futur | US Department of Energy

Creen plaques solars de perovskita tan resistents com les de silici

Un petit canvi augmenta la seva durabilitat, eliminant un dels seus principals defectes
:  - Mobile
Les noves plaques solars de perovskita que han batut el rècord d'eficiència en aquesta tecnologia | National University of Singapore

Les plaques solars de perovskita tornen a batre el seu rècord d’eficiència

Amb un 23,6%, aquestes cèl·lules fotovoltaiques flexibles, lleugeres, barates i extremadament primes s'apropen al rendiment de les de silici
:  - Mobile

La cafeïna millora l’eficiència de les plaques solars de perovskita fins un 20%

Cada millora en aquest material el converteix en una alternativa millor a les plaques solars actuals, fetes de silici, tant per la seva versatilitat i eficiència com, també, pel seu menor cost de producció
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa