MonPlaneta
Protecció Civil manté l’Alerta INUNCAT per la previsió de reactivació de les pluges
| Cristóbal Castro

!--akiadsense-->

Protecció Civil de la Generalitat manté activada l’alerta del Pla Especial d’Emergències per Inundacions de Catalunya INUNCAT per les darreres previsions del Servei Meteorològic de Catalunya de pluges intenses avui fins al vespre al terç nord est de Catalunya. Aquests ruixats se sumen a les pluges caigudes la passada nit i farà que hi hagi una acumulació de pluja important a les comarques de Girona i del litoral i prelitoral central.

El telèfon d’emergències 112 de Catalunya ha rebut un total de 894 trucades relatives a 599 incidències a causa de les intenses pluges des d’ahir fins a les 12 hores d’aquest migdia. La majoria de trucades s’han fet per inundacions de baixos, incidències al clavegueram i amb vehicles. D’aquestes trucades, 397 s’han rebut des del Tarragonès i 209 des del Barcelonès. Per municipis, la majoria de trucades s’han fet des de Tarragona (297) i des de Barcelona (124). D’aquests avisos, els Bombers de la Generalitat han atès des de les 20.00 hores d’ahir al vespre fins a les 12.00 hores d’aquest matí 328 serveis relacionats amb la pluja. La majoria d’ells s’han concentrat al Camp de Tarragona on s’han rebut 228 avisos. Una gran part han estat inundacions en baixos i subterranis, filtracions d’aigua en edificis, embornals embussats, caigudes d’arbres o branques i rescat de persones atrapades en vehicles.

L’Agència Catalana de l’Aigua ha informat que el cabal del riu Ter a Ripoll és molt alt a causa de les pluges i pot afectar a tot el seu recorregut fins a Tavertet. A la seva capçalera, el riu Ter al seu pas per Ripoll ha arribat a 117 m3/s (dada de les 5 del matí). Abans de l’activació del pla INUNCAT, el cabal era de 10 m3/s. Tot i que la tendència del cabal és decreixent, encara és important i es manté la recomanació de precaució. L’ACA també ha informat que el cabal de la Riera Major és molt elevat i pot afectar al seu pas pels municipis de Viladrau, Sant Sadurní d’Osomort, Vilanova de Sau i Sant Hilari de Sacalm. Protecció Civil de la Generalitat recomana extremar la prudència a l’entorn de les lleres en aquests municipis. En aquests moments, Mossos d’Esquadra tallen els accessos a les zones inundables del Ter.

Protecció Civil de la Generalitat aconsella no romandre a prop de lleres, rius i guals i eviteu travessar rieres i torrents a les zones afectades perquè, encara que semblin portar poc cabal, aquest es pot incrementar de forma sobtada. Trobareu tots els consells de Protecció Civil de la Generalitat davant fortes pluges a interior.gencat.cat/inundacions i davant tempestes a interior.gencat.cat/tempestes. El Servei Català de Trànsit informa que en aquests moments se circula a través de pas alternatiu a la N-II a Arenys de Mar a causa d’unes esllavissades per les pluges.

En cas de conduir amb pluja, el Servei Català de Trànsit recomana:

– Augmentar la distància de seguretat.

– Reduir la velocitat.

– En cas de patir aiguaplaning: no s’ha de frenar ni accelerar, el millor remei és moderar la velocitat.

– Sense frens ABS, frenar amb suavitat i amb frens ABS, frenar amb decisió.

– Comprovar durant la marxa si els frens responen i al mateix temps eixuguem la humitat que puguin i tenir i recuperem la seva eficàcia.

– En cas de pluja torrencial: cal estacionar amb un lloc segur i mantenir encesos els llums.

– No travesseu zones inundades.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa