MonPlaneta
Europa posa en òrbita el Meteosat-12, el seu nou satèl·lit meteorològic
  • CA

Aquest dimarts al vespre, hora catalana, Europa va posar en òrbita el Meteosat-12, el seu nou satèl·lit meteorològic. Llançat a bord d’un coet Ariane des de la Guaiana Francesa, aquest nou observatori substituïrà una tecnologia que ja tenia més de 20 anys i permetrà fer prediccions molt més precises, especialment pel que fa a tempestes violentes i sobtades. És per això que se’l considera el llançament europeu més important d’aquest 2022.

El Meteosat-12 durant les darreres comprovacions abans de ser preparat per al llançament | ESA
El Meteosat-12 durant les darreres comprovacions abans de ser preparat per al llançament | ESA

Una foto completa cada 10 minuts

El Meteosat-12 observarà tant Europa com Àfrica i l’Orient Mitjà i és la primera peça d’un nou sistema s’observació meteorològic amb una inversió de milers de milions d’euros. Continuador d’una tradició de satèl·lits meteorològics europeus iniciada el 1977, n’és la tercera generació i tindrà unes prestacions molt superiors a les dels seus predecessors.

En concret, el nou satèl·lit enviarà una foto completa de la situació meteorològica sota seu cada 10 minuts, 5 menys que fins ara. A més, podrà veure fenòmens molt més precisos a l’atmosfera, de fins a 500 metres de diàmetre, i també observar una gamma més ampla de longituds d’ona de llum. El Meteosat-12, a més, també duu una càmera que detecta els llamps, un indicador de tempestes violentes.

El Meteosat-12 només serà el primer dels tres integrants d'aquesta nova generació de satèl·lits meteorològics | ESA
El Meteosat-12 només serà el primer dels tres integrants d’aquesta nova generació de satèl·lits meteorològics | ESA

Una aposta per preveure esdeveniments catastròfics

Gràcies a això, les prediccions meteorològiques podran ser més ràpides i precises i es podran emetre avisos si és necessari, una capacitat cada vegada més útil davant la inestabilitat que acompanya el canvi climàtic i que, a Europa, l’any passat ja va causar desastres com la tempesta que va arrasar Alemanya, els Països Baixos i Bèlgica, causant més de 200 víctimes mortals.

Una inversió enorme però amb grans beneficis

A aquest primer observatori, el 2024 se li unirà un segon que controlarà la temperatura i la humitat a l’atmosfera i, el 2026, un tercer que enviarà imatges d’Europa cada 2,5 minuts. Amb tot plegat, la cobertura dels esdeveniments meteorològics a Europa quedarà garantida durant le sproperes dues dècades, en un projecte enorme que, quan s’acabi, haurà costat uns 4.300 milions d’euros però que pot ajudar a milions de persones cada any i, a més, evitar danys personals i materials per un valor molt superior al del seu cost.

Més notícies
El coet Ariane 5 que va dur el Telescopi Espacial James Webb a l'espai, segons després del llançament | ESA/NASA
L’Agència Espacial Europea és a punt de rebre un impuls sense precedents
La reunió de ministres de recerca que s'està celebrant a París n'augmentarà el pressupost fins a un 25%
TRUEWORLD ha creat una eina que permet veure la previsió dels efectes del canvi climàtic a qualsevol indret del món
Europa es convertirà en un desert si la temperatura puja 4ºC
Els efectes a la Península Ibèrica i a les Illes Balears serien devastadors
Imatge de la Via Làctia obtinguda pel satèl·lit europeu Gaia, llançat a l'espai el 2013 a bord d'un coet rus Soyuz | Agència Espacial Europea
La guerra a Ucraïna frena els projectes espacials europeus
El 'rover' Rosalind Franklin, que havia de ser llançat al setembre, segurament no ho farà perquè havia d'anar a Mart en un coet rus
Les energies solar i eòlica han evitat que la inflació a la Unió Europea fos encara més salvatge
La Unió Europea bat el seu rècord de producció solar i eòlica
La crisi del gas rus ha empès aquestes renovables fins el 24% del 'mix' elèctric

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa