MonPlaneta
Europa s’escalfa el doble de ràpid que la mitjana global

Les temperatures al continent europeu estan pujant el doble de ràpid que que la resta del món i l’any passat es va viure l’estiu més càlid de la història del continent, 1,4ºC per sobre de la mitjana global. A més, el 2022 va ser l’any més sec de la història als rius del continent, amb un 65% per sota del seu cabal habitual. Aquestes són dues de les principals conclusions de l’informe ‘Estat del Clima a Europa’ del programa Copèrnic de l’Agència Espacial Europea.

El document també apunta que el 2022 va ser un any terrible per a les glaceres, amb pèrdues sense precedents als Alps, i que la combinació d’altes temperatures i sequera, especialment al sud d’Europa, va obrir el camí per a grans incendis forestals i també per a l’augment de problemes per a la salut de les persones i també de l’agricultura, entre d’altres.

Calor  | Cedida
Les temperatures de 2022 a Europa van ser gairebé un grau superiors a la mitjana | Cedida

Temperatures 0,9ºC superiors a la mitjana

En conjunt, l’any passat va ser el segon més càlid a Europa des que es tenen registres, 0,9ºC per sobre de la mitjana. El rècord de l’estiu, a més, va superar l’anterior, assolit el 2021, en entre 0,3 i 0,4 graus. La majoria d’Europa occidental va assolir les temperatures més altes que es recorden, amb el Regne Unit, per exemple, arribant a 40ºC per primera vegada a la història. A més, la temperatura de l’aigua del mar també va ser més alta que mai.

Una sequera terrible

Pel que fa a les precipitacions, d’altra banda, el document fet públic assenyala que el 2022 va ser l’any més sec de què es tenen dades, amb el mes de maig sent especialment destacable en aquest sentit. Aquesta manca de pluja i de neu, a més, també va repercutir en el cabal dels rius en zones com els Alps, ja que no es van poder beneficiar de les aigües provinents del desglaç. Més endavant l’estiu també va ser molt sec, especialment a l’estat espanyol però també a països tradicionalment més humits com Alemanya o el Regne Unit.

Afectació per sequera al Bages | CREAF
Afectació per sequera al Bages | CREAF

Els rius d’Europa, en nivells mai vistos

Tot això, és clar, també va tenir un impacte important en els rius del continent. Es van registrar cabals molt baixos al Danubi, el Rin, el Loira o l’Ebre, entre d’altres, i en el cas d’aquests dos darrers rius, els seus nivells van estar per sota de la mitjana durant 11 dels 12 mesos de l’any. Aquesta situació, és clar, també va posar en risc les reserves d’aigua, ja que la majoria de pantans i embassaments de països com l’estat espanyol, França o Noruega van rebre molta menys aigua de l’esperada.

Més notícies
Les temperatures d'aquest hivern a Europa estan sent molt més altes de les normals | Antti Lipponen (CC BY 2.0)

Les temperatures de gener a Europa van ser 2,2ºC superiors a la mitjana

L'any ha començat de manera excepcionalment càlida al continent i s'han batut rècords a molts països
:  - Mobile
Efectes de la sequera  | Marufish

Europa s’enfronta a una de les sequeres més greus que es recorden

Les onades de calor de l'hivern i la manca de pluja i neu estan duent el continent a una situació d'emergència
:  - Mobile
Afectació de planifolis per sequera a l’Alt Empordà | CREAF

El CREAF avisa que la sequera pot dur els boscos a un “escenari desconegut”

La institució analitza els efectes de la manca persistent de pluges a les masses forestals mediterrànies
:  - Mobile
TRUEWORLD ha creat una eina que permet veure la previsió dels efectes del canvi climàtic a qualsevol indret del món

Europa es convertirà en un desert si la temperatura puja 4ºC

Els efectes a la Península Ibèrica i a les Illes Balears serien devastadors
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa