MonPlaneta
Crida a la prudència i a respectar les restriccions per la calor i el risc d’incendis
Calor | Jennifer Boyer (Flick)

L’onada de calor que afecta el país i que tindrà els punts de màxima intensitat demà i especialment divendres, ve acompanyada de baixa humitat i condicions de sequera, incrementant el risc d’incendi. El conseller Buch, des del Parlament, ha insistit aquest dijous al matí a fer una crida a la prudència i a la màxima precaució, ja que “des del passat dia 23 de juny a les 20h i fins al dia 25 a les 23h s’han declarat 416 focs”. “Cal estendre la crida a la prevenció de la revetlla de Sant Joan a l’onada de calor d’aquesta setmana i a la revetlla de Sant Pere”.

D’altra banda, Buch ha explicat que avui s’ha registrat al Parlament un pla de xoc davant les condicions meteorològiques que condicionen el risc a tot el país. Aquest pla de contingència contempla mesures immediates perquè els recursos humans, els mitjans tècnics i les infraestructures puguin fer front a les necessitats del servei; l’aplicació de tots els recursos possibles i que siguin destinats abans de la Campanya Forestal 2019. Així es pretén millorar l’eficàcia dels cossos implicats en seguretat per afrontar les emergències estacionals.

Aquest dimecres al matí, a més, s’ha reunit el comitè tècnic de seguiment del risc dels plans INFOCAT per risc d’incendis i PROCICAT per onada de calor per avaluar la situació actual. Hi ha assistit la directora de Protecció Civil, Isabel Ferrer, que l’ha presidit, el director general d’Agents Rurals, Marc Costa, i comandaments i tècnics del 112, Bombers, Mossos, SEM, Meteocat, Agents Rurals, Protecció Civil, ADFs i la Diputació de Barcelona. Protecció Civil manté l’alerta del Pla PROCICAT per onada de calor ateses les darreres previsions del Servei Meteorològic de Catalunya. Es preveu que gairebé totes les comarques puguin superar el llindar de temperatures extremes durant tres dies consecutius. Les comarques amb més probabilitats de fer-ho són les del Pirineu, Prepirineu, Catalunya central i Ponent. La darrera previsió indica que el període s’allarga fins dissabte. Els dies més complicats seran dijous i, especialment, divendres.

L’onada de calor que està afectant Catalunya | Servei Meteorològic de Catalunya

D’acord amb aquesta situació, l’Agència de Salut Pública de Catalunya manté en fase 2 d’alerta el Pla d’actuació per prevenir els efectes de les possibles onades de calor sobre la salut. El Sistema d’Emergències Mèdiques ha reforçat la central de coordinació del 061 CatSalut Respon per atendre, sobretot, la població vulnerable. Els serveis de teleassistència també fan especial seguiment de la gent gran que viu sola davant l’episodi d’onada de calor. Protecció Civil ha demanat als Ajuntaments que prevegin llocs frescos o sales amb aire condicionat i tinguin especial vigilància dels majors de 75 anys, sense suport familiar o sense recursos; persones amb discapacitats físiques o psíquiques i limitacions de mobilitat; persones que hagin de romandre o fer activitat física a l’aire lliure (incloses les activitats laborals) i persones amb malalties cròniques.

Protecció Civil posa èmfasi en els consells d’autoprotecció:

– Cal hidratar-se molt sovint. Beveu força aigua i eviteu beure alcohol i fer àpats copiosos.

– Eviteu sortir al carrer en les hores de màxima insolació. Tasques com anar a comprar, realitzeu-les preferentment en les primeres hores del matí o a la tarda.

– Convé que les persones que treballin a l’aire lliure duguin el cap cobert amb una gorra i beguin més aigua de l’habitual.

– També és molt recomanable que si sortiu a fer esport com córrer o anar en bicicleta, ho feu en les hores de menys calor, a primera hora del matí o al vespre.

– Persones amb malalties cròniques, mainada i gent gran cal que s’hidratin sovint. Cal tenir en compte que els infants i les persones grans no tenen sensació de set encara que s’estiguin deshidratant.

– Si no disposeu de ventilador o aire condicionat a casa, una bona solució és passar un parell d’hores en un indret com un centre comercial o un equipament públic com una biblioteca.

– Es recomana visitar un cop al dia, en la mesura del possible, a familiars o persones grans que viuen soles per assegurar-se que s’hidraten i segueixen els consells davant les temperatures elevades.

– Si teniu mascota, penseu en el seu benestar i traieu-la a passejar en les hores més fresques, feu que durant el dia tingui força aigua a l’abast i que estigui a l’ombra.

Un gat bevent aigua | Pixabay

Protecció Civil també manté el Pla INFOCAT en situació de Prealerta durant el dia d’avui, d’acord amb el risc d’incendi forestal, a Anoia, Bages, Solsonès, Garrigues, Noguera, Pla d’Urgell, Urgell, Segarra, Segrià, Alt Camp, Baix Camp, Baix Penedès, Conca de Barberà, Priorat, Tarragonès, Baix Ebre, Montsià, Ribera d’Ebre, Terra Alta, Pallars Jussà, Alt Urgell, la Selva i Baix Empordà.

Bombers de la Generalitat ha activat un dispositiu especial de seguiment i resposta de l’inici de focs a les àrees on el risc és més gran amb l’objectiu d’evitar la simultaneïtat de focs. Agents Rurals activarà aquesta tarda el Pla Alfa en nivell 3 a la Noguera i de cara a demà s’estendrà al Segrià, Urgell, Anoia, Segarra, Solsonès i demà es tancaran els accessos a la Massís del Montsec. De cara a divendres està previst tancar els accessos al Montsant i Ports de Tortosa. A les comarques on s’activi el nivell 3 s’han d’anul·lar les rutes de les activitats de Joventut en el lleure i als massissos on es restringeix l’accés, les activitats que estiguin en l’interior de la zona restringida han de sortir-ne. Protecció Civil ha avisat les activitat de Joventut en el Lleure afectades i recomana als ajuntaments que reforcin la prevenció i vigilància per a la revetlla de Sant Pere.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa