El tercer diumenge de gener es celebra el Dia Mundial de la Neu a l’hemisferi nord, ja que ara mateix a l’hemisferi sud estan en plena onada de calor perquè és estiu. La preocupació d’alguns experts és que la neu sigui un fenomen cada vegada més extraordinari per l’escalfament global, que podria provocar un ambient molt més càlid que no permeti la neu.
Un d’aquests experts és José Miguel Viñas, expert de Meteored que considera que la neu “està en regressió” i aquesta tendència es mantindrà les pròximes dècades. “Ja no neva com abans, sobretot al sud-oest d’Europa”, explica Viñas, que considera que la gran variabilitat de les precipitacions fa “difícil” establir tendències. “La forta dependència de la neu a la temperatura condiciona la seva freqüència d’aparició”, explica.
A l’estat espanyol la pujada de temperatura ha estat de fins a 1,3 ºC entre els anys 60 i l’actualitat. Aquest increment està acompanyat conseqüentment d’una disminució dels dies de neu, que es reduirà encara més en els pròxims anys. Tot i aquest mal pronòstic, en cotes altes la pujada de la temperatura ha provocat un augment de les nevades, el que fa evident que el clima cada vegada és més extrem, amb temporals de neu intensos i períodes cada vegada més llargs sense nevades.
Les nevades que s’han produït aquest hivern a Europa han estat dèbils. “Fins ara, l’hivern a centre-Europa i particularment Alemanya ha estat un fracàs. Les temperatures estan fins a 2,5 ºC per sobre de la mitjana climàtica”, explica Johannes Habermehl, expert de Meteored Alemanya. “L’hivern portarà cada cop menys gel i neu, és possible que fins i tot podem dir: adeu hivern“, lamenta. Per tant, aquest expert espera cada vegada menys neu a Europa en el futur, així com uns hiverns més suaus. A les cadenes muntanyoses estatunidenques i als Andes xilens també es podria veure aquesta preocupant tendència.