MonPlaneta
Activada l’alerta del pla VENTCAT per a aquest divendres
| Cristóbal Castro

Protecció Civil ha activat l’alerta del pla VENTCAT per les prediccions del Servei Meteorològic de Catalunya de fort vent des d’avui i fins el proper dissabte, amb especial intensitat demà divendres. L’episodi assolirà el seu pic d’intensitat i extensió demà al migdia amb una afectació generalitzada a la meitat oest i sud de Catalunya, especialment a l’interior de Tarragona i Barcelona, sud de la Catalunya Central i Ponent. El vent serà de component oest i podrà superar els 100 km/h a molts punts amb vent sostingut també elevat. Els valors màxims s’esperen a les zones més elevades tant del prelitoral com del Pirineu i Prepirineu.

Segons les previsions del Meteocat, durant el dia d’avui, el vent s’anirà estenent per tot Catalunya exceptuant les zones de Ponent i de l’extrem nord. A mesura que avanci la tarda i ja cap al vespre, les ventades es reforçaran, sobretot, a les àrees del prelitoral i litoral sud, al Pirineu i Prepirineu, a la Catalunya Central i al sud del litoral i prelitoral central. Demà divendres, la previsió de fort vent serà generalitzada per a tot Catalunya, atès que els avisos de l’SMC inclouen totes les comarques de Catalunya. Les zones amb més risc d’afectacions seran les comarques del Priorat, del Camp de Tarragona, del litoral i prelitoral centrals, inclòs el Vallès, i de la Catalunya Central sobretot a la meitat sud especialment l’Anoia. El vent també podrà generar afectacions a les comarques de Ponent i als cims de l’àrea pirinenca. Demà, amb el pas de les hores, l’afectació per ventades s’anirà reduint en intensitat i a partir del dissabte al matí s’espera que la situació es normalitzi.

| Cristóbal Castro

Protecció Civil demana prudència en les activitats a l’aire lliure, ja sigui en zones urbanes pel risc de caiguda de branques, arbres o altres elements estructurals, com també a zones rurals. Cal evitar aquestes àrees, incloses les d’àmbit urbà, mentre bufi el vent fort a les zones afectades. Es recomana que les activitats previstes a l’exterior es realitzin només si es pot garantir la seva seguretat, comprovant que no hi ha risc de caiguda d’objectes que puguin produir danys. Cal tenir especial cura amb els elements mòbils tipus carpes o similars i amb la proximitat d’arbrat, bastides i murs de tancament susceptibles de ser inestables. A nivell preventiu i en àmbits urbans, cal retirar de façanes i balcons els elements que puguin quedar inestables i caure pel vent. Especialment, cal vigilar les decoracions nadalenques, i si no es pot garantir la seva subjecció, millor retirar-les. Tampoc és segur protegir-se darrera murs o cartells publicitaris si no són estables. També cal extremar les precaucions en la mobilitat a les zones on el vent bufi fort i seguir els consells del Servei Català de Trànsit.

Protecció Civil de la Generalitat també ha posat en prealerta el pla ALLAUCAT pel perill d’allaus fort (4 en una escala de 5) a l’Aran i franja nord de la Pallaresa degut a la previsió de pluja, neu i vent en aquesta zona. Pel que fa a l’INUNCAT, aquest s’ha posat en prealerta per la previsió de pluja continuada que pot fer créixer els cabals dels rius a les comarques de la Vall d’Aran i nord del Pallars Sobirà.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa