MonPlaneta
Activada l’Alerta del Pla INUNCAT per les acumulacions d’aigua que hi haurà al llarg del dia
Pluja
Pluja | Protecció Civil

!--akiadsense-->

Protecció Civil de la Generalitat ha activat l’alerta del Pla Especial d’Emergències per Inundacions de Catalunya INUNCAT en previsió de les incidències que poden provocar les pluges que, des de la matinada d’aquest dissabte, afecten intermintentment gran part del país i, de forma continuada, el litoral de Girona, especialment a l’Alt i el Baix Empordà. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, en aquestes dues comarques s’hi podrien acumular més de 100 l/m2 en només 24 hores, amb puntes d’intensitat que poden arribar a 40 l/m2 en 30 minuts. Aquesta situació pot provocar problemes a rius i rieres, ja que baixaran amb cabals importants. Arribats al migdia d’aquest dissabte, ja s’han produït incidents sense gravetat a la meitat nord del país.

Fins les 10 del matí, ja s’havien rebut gairebé 150 trucades al telèfon d’emergències 112 de Catalunya per 112 incidents relacionats amb els aiguats. De totes aquestes trucades, 70 eren del Baix Empordà i 37 a l’Alt Empordà, tot i que també destaquen les 24 trucades que s’han fet des del Vallès Oriental. Les incidències han estat, principalment, per inundacions de baixos i per la presència de grans bassals a vies. En aquest sentit, l’autovia C-17 s’ha hagut de tancar al trànsit en el túnel situat al pk 10, a Mollet del Vallès, perquè la gran quantitat d’aigua acumulada al seu interior feia impossible la circulació.

Davant d’aquest episodi, Protecció Civil ha mantingut contacte des de la matinada amb els Ajuntaments de les zones afectades i els ha recomanat tancar els accessos a rieres, zones inundables i altres punts de risc. També es recomana a la ciutadania informar-se de la situació meteorològica i les possibles afectacions viàries abans de sortir de casa. Convé extremar les precaucions entorn de rius i rieres perquè poden portar aigua abundant de forma sobtada i convertir-se en una zona extremadament perillosa. De la mateixa manera s’aconsella no romandre a prop de lleres, rius i guals i evitar travessar rieres i torrents a les zones afectades perquè, encara que semblin portar poc cabal, aquest es pot incrementar de forma sobtada. Tampoc no deixeu els cotxes aparcats en zones inundables o torrents, encara que estiguin secs. Si les tempestes van acompanyades d’aparat elèctric, cal evitar situar-se sota els arbres o torres elèctriques. Extremeu les precaucions en les activitats a l’aire lliure en les zones afectades per les pluges i les situades aigües avall dels rius. Qui condueixi de matinada ha d’evitar vies secundàries, especialment si són a prop de rius, rieres i zones inundables.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa