MonPlaneta
La presència del SARS-CoV-2 és més alta als passadissos dels hospitals

L’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA) del CSIC i l’Hospital Universitari Son Espases de Mallorca han provat una nova tecnologia que els ajuda a detectar la possibilitat de transmissió de la Covid-19 per l’aire dels hospitals. Aquesta nova tècnica ha aconseguit comprovar empíricament que l’aire dels passadissos pot tenir més concentració de virus que les mateixes habitacions dels pacients amb Covid-19. Això es deu al fet que les habitacions tenen un sistema de ventilació individual mentre que, en el cas dels passadissos, en tenen un de sol cada quatre habitacions. Els resultats de l’estudi podrien servir per revisar els sistemes de ventilació dels hospitals, millorar la qualitat del seu aire i prevenir la infecció del personal sanitari, i es poden sumar als d’un altre també recent sobre un tipus de filtre d’aire concret, que es va dur a terme recentment a Anglaterra.

La nova tecnologia consisteix a col·locar els filtres d’aire en passadissos, habitacions i altres estances per analitzar el material genètic del virus de forma sistemàtica quan hi passa. La investigació duta a terme mostra justament la major presència de material genètic del virus als passadissos adjacents a les habitacions de pacients amb Covid-19, i no a les habitacions. Per tant, hi ha una transferència de virus des de les habitacions cap als passadissos. L’investigador de l’IDAEA-CSIC Joan Grimalt ha destacat la importància dels resultats ja que ha reconegut que es prenen moltes precaucions per entrar a les habitacions però menys per estar als passadissos. Al treball, els investigadors van mesurar la concentració d’ARN del SARS-CoV-2 a través d’una filtració d’aire en diferents localitzacions del centre hospitalari. Posteriorment van fer la quantificació mitjançant PCR.

Proves PCR a l'Hospital de Terrassa  | Cristóbal
Proves PCR a l’Hospital de Terrassa | Cristóbal Castro

Els investigadors asseguren que els resultats obtinguts són extrapolables a altres centres. Així, Grimalt ha apuntat que caldria fer una supervisió de la quantitat d’ARN del virus que hi ha en l’aire de cada hospital i si el resultat és positiu, canviar el sistema de ventilació de tal manera que s’adaptés a les particularitats de cada centre. Els resultats de l’estudi s’han publicat al a revista ‘Environmental Research’.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa